Diageo ще отпише част от стойността на бизнеса си, при луксозното китайско байцзю

28 юли 2014 - 13:56 |   Прочетена (523) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Diageo, най-големият световен производител на алкохол, ще отпише част от стойността на мажоритарния си дял в луксозна марка китайско байцзю, след срив в продажбите на 600-годишната традиционна напитка, пише „Файненшъл таймс”.

Според вестника новината ще бъде официално обявена в четвъртък, когато британската компания обяви резултатите си за приключилата финансова година.

Решението за отписване на част от стойността на Shui Jing Fang, която е открила първата си дестилационна през 1408, показва предизвикателството пред което са изправени много западни компании, опитващи се да реализират печалби от скъпи придобивания и агресивна експанзия на развиващите се пазари, направени в годините на рецесия в САЩ и Европа.

Никъде това не личи по-ярко от луксозния сегмент на алкохолния пазар в Китай, който изпитва траен спад, заради антикорупционните мерки, предприети от администрацията на президента Си Цзинпин. Те доведоха до това скаридите да заменят омарите на официалните банкети, а продажбите на луксозни часовници и коли да се сринат.

Сред най-тежко засегнатите от западните компании е базираната в Париж Rémy Cointreau, като фирмата бе принудена да намали дивидента, заради огромната зависимост на резултатите й от продажбите на луксозния й коняк в Китай.

Иван Менезеш, който от година е начело на Diageo, като изпълнителен директор, коментира миналия месец, по време на организирана от Deutsche Bank конференция: „Най-голямото отражение върху резултатите ни досега е от отслабването на икономиките на развиващите се държави”.

През януари компанията отчете 66% спад на продажбите при Shui Jing Fang, марка, която бе неизменно на масите на партийните банкети.

Diageo пое контрола над Shui Jing Fang през 2012, в сложна, многоетапна сделка, само месеци преди идването на новото правителство на власт. По онова време прогнозите на компанията бяха, че този пазар ще расте с по 10% годишно.

Но китайската група, която е листвана на борсата в Шанхай, обяви миналата седмица, че ще отчете загуба за първото полугодие, а изпълнителният директор подаде оставка.

„Бизнесът изчезва пред очите им”, коментира анализатор – „Бе правилно действие, стратегически, но моментът им на влизане се оказа ужасяващ”.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »