Продажбите в Китай са единственият светъл лъч в резултатите на Apple

23 юли 2014 - 13:38 |   Прочетена (555) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

В доста тихо оповестяване на резултатите, за собствените си стандарти, Apple представи снощи смесен набор от цифри за изминалото тримесечие, който показва промяната при съдбата на технологичния гигант.

През последните години компанията бе обект на опасения, че трудно би пробила на развиващите се пазари.

Но Apple успява да направи впечатляващ ръст от 28% в продажбите в Голям Китай (б.р – термин включващ освен Китай, Хонконг и Макао). В същото време темпът на растеж на домашния пазар замира. Освен това, продажбите на таблети изглежда губят блясъка си, като приходите от iPad падат с 23% спрямо предходното тримесечие.

Това, което е ясно е, че договорът, който компанията сключи през януари, за продажбата на iPhone в огромната мрежа на China Mobile, носи плодове.

Изпълнителният директор Тим Кук заяви по онова време, че това е „вододелен момент”, и предвид това, че китайската компания в момента внедрява 4G технологиите, според анализатори този пазар има допълнителен потенциал за растеж.

Джийн Мънстър, един от водещите технологични анализатори, коментира, че Apple би имал известен „лесен простор за растеж” и че все още „едва одрасква повърхността”, от гледна точка на възможностите за продажби на този голям и важен пазар.

Китай е генерирал 61% от ръста в приходите за Apple, отбелязват анализаторите на Nomura в доклад, последвал оповестяването на резултатите. Инвестиционната банка повишава целта си за цената на акциите, от 88.71 на 95 долара.

Но, докато „бичи настроените” се радваха на развитието на китайския пазар, „мечките” не пропускат да отбележат стагниране на печалбата и свиване на маржовете.

Продажбите на таблети са особено разочорование за повечето анализатори. Иън Доуган, основател и аналитичен директор на Insider Monkey, смята, че продуктите и типичните пазари на Apple вече са зрели и добавя, че спадът в продажбите на iPad не е нещо, което инвеститорите трябва да игнорират.

„Не смятаме, че маржовете са устойчиви, в крайна сметка те ще тръгнат надолу и ще и видим цени от 50, та дори 40 долара”.

 

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »