Бъфет: Наследникът ми единствен в Berkshire трябва да получава опции

29 април 2014 - 09:21 |   Прочетена (509) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Уорън Бъфет, вторият по богатство човек в САЩ, заяви, че евентуалният му наследник, като изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, трябва да е единственият човек в компанията, който да получава опции върху акциите.

Следващият изпълнителен директор трябва „да е единственият, който получава опции, защото той ще е единственият, който ще е изцяло отговорен за успеха на операциите”, пише Бъфет в паметна записка до борда на компанията за която разкрива в интервю пред списание Fortune.

Милиардерът коментира, че вероятно ще включи въпросната инструкция в следващия годишен доклад за дейността, който ще бъде публикуван през 2015.

83-годишният Бъфет отдавна твърди, че използването на опции като компенсации може да излезе твърде скъпо на акционерите и да се окаже контрапродуктивно, като мотивационен инструмент. Миналата седмица той заяви, че е бил против плана за компенсации с акции в Coca-Cola, но гласува „въздържал се”, заради „лоялност и защото да гласуваш против не е по американски”.

Делът на Berkshire в Coca-Cola е на стойност над 16 милиарда долара.

През 1997 Бъфет въведе при автозастрахователя Geico план за стимулиране на персонала, базиран на растежа в броя на клиентите и на това колко печеливши са полиците, сключени преди поне година. Той коментира, че въпросният подход стимулира по-адекватно служителите от опциите, инструмент, който дава на държателя му възможност да купи определена бройка акции на фиксирана цена.

„Изоставихме клаузите тип „лотариен билет”, като опции върху акциите на Berkshire, чиято стойност може да варира от нула до огромна, и е тотално извън контрола на човека, чието поведение искаме да повлияем”, написа през 97-ма Бъфет, в писмото до акционерите.

„Система, която практикува донкихотовски плащания не само ще е пагубна за акционерите, но и може да обезкуражи фокусираното поведение на мениджъра за създаване на стойност”.

Бъфет получава заплата от 100 000 долара, като изпълнителен директор на Berkshire, която има инвестиции в десетки сектори – от железници до търговци на бижута. Той сочи, че следващият изпълнителен директор, който засега не е публично идентифициран, заслужава по-голяма заплата.

„Те (новите изпълнителни директори) вероятно ще правят повече пари от това, че ще са начело на Berkshire, от всяка друга работа, която биха намерили”, коментира преди година Бъфет – „Това е огромна компания. Ако могат да поемат компания, която струва 250 милиарда долара и да я превърнат в нещо, което струва 500 милиарда долара, заслужено ще направят много пари”.

Пазарната капитализация на Berkshire нарасна на малко над 300 милиарда долара. Огромната част от богатството на Бъфет, което се оценява на 65 милиарда долара, е в акции на Berkshire.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »