БФБ стана на 100 години

16 април 2014 - 10:55 |   Прочетена (828) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Фондовата борса в страната навърши 100 години. На 15 април 1914 г. с указ на цар Фердинанд е създадена Софийската фондова борса.

„Според указа първото истинско акционерно дружество е създадено през 1862 г.“, разказа в ефира на Bulgaria On Air Румен Соколов от Българска фондова борса - София.

Предпоставките за сформиране на акционерните дружества впоследствие създават и нуждата от регулиран пазар. Още през 1914 г. обаче пазарът не тръгва гладко, защото през същата година България се включва в Първата световна война. Първите сделки реално започват през 1917 г., като едва след 1919 г. търговията се съживява.

„Десет години по-късно – през 1929 г. настъпва Голямата депресия и родният фондов пазар отново е в най-ниската си фаза. След това обаче се увеличава броят на акционерните дружества – банки, застрахователи, дори и чужди“, каза още Соколов, цитиран от Investor.bg.

„Силните години за БФБ са след 1934 г., но след 1944 г. политическият режим в България се променя и през 1947 г. Софийската борса е затворена, защото всичко става държавно“, разкри Соколов още моменти от историята на родния пазар. „Новото начало е през 90-те години и може да се каже, че фондовата борса в България има две начала.“

Едва през 1995 г. бе създадена нормативната база за капиталовия пазар. Това се случи с приемането на Закона за ценните книжа, фондовите борси и инвестиционните дружества. През 1996 г. се създава и Централен депозитар, чрез който се осъществява сетълмента на сделките.

„Реално развитието на родния капиталов пазар започна през 2000 г. с въвеждането на електронната система“, сподели Соколов. „Акционерите трябва да помнят историята." 

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »