ЧЕЗ: НЕК дължи 35.4 милиона на ТЕЦ Варна

28 март 2014 - 13:19 |   Прочетена (1209) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

НЕК не е изплатила задълженията си към ТЕЦ Варна в размер на 35.4 млн. лева. Това обявиха от компанията, която е част от групата на ЧЕЗ в България.

"Националната електрическа компания" ЕАД (НЕК) системно просрочва задълженията си не само към "ЧЕЗ Електро България" АД, но и към ТЕЦ "Варна" ЕАД. От 2010 г. насам всеки месец има забавяне на плащанията към топлоелектрическата централа във Варна, като към 26 март просрочията възлизат на 27.3 млн. лева, а заедно с лихвите сумата достига 35.4 млн. лева, изчисляват от дружеството. От там предупреждават, че такава схема на работа застрашава работните места на повече от триста български енергетици, а оттам и препитанието на повече от триста български семейства.

Дължимата сума е за доставена електрическа енергия и неплащането й затруднява оперативната работа на централата и не й позволява да извършва навреме плащанията към нейните служители, доставчици и контрагенти.

"За да изпълнява своята дейност, ТЕЦ "Варна" ЕАД е принуждавана да прибягва до банкови кредити, които допълнително утежняват и без това трудното финансово положение на централата. Дружеството приключи финансовата 2013-та година със загуба в размер на 67.6 млн. лева", допълват от там.

От теца допълват, че многократно са обсъждали въпроса с представители на НЕК. "За съжаление до настоящия момент не е постигнат ефект. Нещо повече, с назначаването на всяко ново ръководство на НЕК се налагаше преговорите да започват отначало".

Последното писмо по проблема дружеството е изпратило до НЕК на 27 март, но плащане не е направено. Ръководството на теца потърсило решение на проблема чрез енергийния регулатор, както предвижда Законът за енергетиката и от министъра на икономиката като принципал на НЕК. Така жалбата е внесена в ДКЕВР днес, 28 март.

"Очакваме от независимия регулатор своевременни стъпки, в съответствие с дадените му по закон правомощия, за предприемане, от страна на НЕК, на адекватни действия за прекратяване на продължаващото нарушение и извършване на дължимите на ТЕЦ Варна забавени плащания", коментира по случая Петър Баран, Член на Управителния съвет на "ТЕЦ Варна" ЕАД и Главен оперативен директор на ЧЕЗ за България, цитиран от компанията.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »