Акциите на CEZ скочиха на борсата в Прага заради предложението за по-голям дивидент

24 март 2014 - 13:01 |   Прочетена (504) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Акциите на CEZ AS скочиха на борсата в Прага с най-голям темп от пет месеца, след като министърът на финансите Андрей Бабиш предложи най-голямата енергийна компания в страната за първи път да раздаде цялата си печалба под формата на дивиденти.

Финансовото министерство, което управлява 69-процентовия дял на държавата в CEZ, иска от енергийната компания да разпредели цялата печалба за 2013, вместо 50 до 60%, традиционното съотношение, което тя раздаваше досега, съобщи Хосподарске новини.

Предложението означава, че дивидентът би бил около 65 крони (3.26 долара) на акция, от 40 крони платени миналата година, по думите на Мирослав Фрайер, анализатор на Komercni Banka AS.

„CEZ би трябвало да има достатъчно средства да плати по-висок дивидент. Смятаме новината за позитивен сигнал за акциите на CEZ. От друга страна, подобно съотношение на разпределени дивиденти не е устойчиво, в дългосрочен план”.

Бабиш, който е начело на финансовото министерство от януари, се опитва да използва всички възможни ресурси за да повиши приходите на хазната. Министърът – милиардер, който има ред компании – от хранителни предприятия до торови заводи, не е съгласен с идеята на премиера Бохуслав Соботка за повишаване на корпоративните данъци за финансирането на нарасналите плащания за пенсии.

Акциите на CEZ поскъпваха в един момент от днешната сесия с 5.3%, което е най-високият ръст от 29 октомври.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »