Предупреждението на Бъфет към Coca-Cola звучи все по-основателно

19 февруари 2014 - 15:31 |   Прочетена (685) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Уорън Бъфет, който говори миналия април пред общото събрание на акционерите на Coca-Cola Co, предупреди, че гигантът в сектора на напитките не трябва да проявява самодоволство по отношение на успеха си. Десет месеца по-късно, тези думи сякаш преследват компанията.

Най-големият производител на безалкохолни напитки в света е изправен срещу забавящи се продажби зад граница и опасения по отношение на здравословността на напитките му у дома, а като капак обяви и четвърто поредно тримесечие на спадащи продажби вчера.

Резултатът доведе до най-голямото еднодневно пропадане на акциите на компанията от повече от две години, лоша новина за компанията и Бъфет, който е най-големият й акционер.

Забавянето предизвика въпросителни относно плановете на изпълнителния директор Мухтар Кент, който обеща до 2020 компанията да отбележи солиден ръст в приходите. Инвеститорите очакват от Кент по-дръзки стъпки, коментира Али Дибадж, анализатор на Sanford C. Bernstein & Co. Въпреки че вчера компанията обеща план от 1 милиард долара за затягането на бюджета, с него не се отива твърде далеч, смята той.

„Съкращенията на разходи трябва да са по-големи. Иновациите трябва да са доста по-бързи. Връщането на кеш към акционерите трябва да е доста по-значително”, коментира Дибадж.

Продажбите на базираната в Атланта компания паднаха с 3.6% през четвъртото тримесечие, до 11 милиарда долара, като се оказаха под средните прогнози на анализаторите. Нетната печалба се свива с 8.4% до 1.71 милиарда долара, или 38 цента на акция.

61-годишният Кент реагира на понижените резултати, като обеща съкращаването на разходи за 1 милиард долара до 2016.

Снощи акциите паднаха с 3.8% до 37.47 долара, най-големият еднодневен спад от август 2011. Тази година те губят 9.3%, при спад от 0.4% на индекса Standard & Poor’s 500 и понижение от 5.7% при акциите на основния конкурент PepsiCo Inc.

83-годишният Бъфет съветваше Кент да остане пред конкурентите, като е проактивен.

„Обичам да проучвам провалите”, коментира инвеститорът-милиардер – „Искаме да знаем кое кара един бизнес да тръгне на зле, и най-честата причина за обръщането на нещата е самодоволството. Искаш неуморимост – чувството, че някой вечно е зад теб, но ти ще останеш отпред”.

Coca-Cola предприе известни стъпки към диверсифициране на бизнеса си. По-рано този месец, компанията договори покупката на 10-процентов дял в Green Mountain Coffee Roasters за 1.25 милиарда долара и обяви, че ще работи с производителя на машините Keurig, по новата му система за производство на студени напитки.

Ходът е в унисон със стратегията на Coca-Cola да купува обещаващи нови марки и технологии, като кокосовата вода Zico и чайовете Honest, и да помага в „инкубационния” им период. В крайна сметка компанията купи и Zico и Honest.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »