Бъфет иска да продаде дела в бившия издател на Вашингтон Пост

14 февруари 2014 - 09:36 |   Прочетена (575) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Уорън Бъфет води разговори за излизане от инвестицията си от 1.1 милиарда долара в Graham Holdings, бившият издател на вестник Вашингтон Пост, след като компанията му притежаваше акцията близо 4 десетилетия.

Graham може да направи размяна на активи, потенциално свои акции в конгломерата на Бъфет Berkshire Hathaway срещу дела.

Berkshire и Graham „нямат договорка по подобна сделка и може да не постигнат подобна договорка”, се уточнява в регулаторно заявление.

Конгломератът на Бъфет притежава 1.73 милиона акции в Graham, което е около 28-процентов дял от компанията. Акциите приключиха търговия в Ню Йорк вчера на нива от 654.9 долара. Бизнесът на Graham включва образователното подразделение Kaplan, както и телевизионна станция и кабелна мрежа.

„Първата ми мисъл бе, че вероятно (сделката) е свързана с телевизионни активи”, коментира Чарлз де Воулкс, мениджър в International Value LLC, която притежава акции в Graham Holdings, добавяйки, че е твърде рано да се оценяват параметрите на сделката.

Graham промени името си, което доскоро бе Washington Post, след като едноименното издание бе продадено на изпълнителния директор на Amazon.com Джеф Безос.

Безос пое и пенсионните задължения към настоящите работници, докато Graham пое отговорността за пенсионираните работници на компанията. Пенсионният фонд на компанията държеше акции на Berkshire за 228.6 милиона долара към края на септември.

„Няма да има сделка, ако тя не е в интерес и на двете страни”, коментират Graham Holdings в изявление.

83-годишният Бъфет купи акции в издателя за 11 милиона долара през 1973. През 2011, когато се оттегли от борда на компанията, той заяви, че ще е на разположение за съвет на компанията. По-късно въпросната година той заяви, че ще запази дела.

„Беше фантастична инвестиция, от 1974, до момента в който акциите достигнаха пик”, коментира Бил Смийд, който управлява портфолио, включително акции на Berkshire, начело на Smead Capital Management. “Сега цялата логическа линия е напълно различна. Компанията вече не притежава вестника”.

Бъфет бе много близък с бившия изпълнителен директор на Пост Катрин Греъм, която почина през 2001. През май тоя я нарече „един от моделите ми за подражание” и пример за „изключително качествена жена, която твърдеше, че не заслушава похвали”.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »