Италианската СОЛ открива съоръжение за промишлени газове в Девня за 13 млн.евро

07 февруари 2014 - 10:47 |   Прочетена (747) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Италианската група СОЛ бе отличена със сертификат за инвеститор „клас А“ от Министерството на икономиката на Република България за инвестиция за реализиране на съоръжение за сепариране на въздух за производство на промишлени и медицински газове за над 13 милиона евро. Съоръжението е на площадката на „Агрополихим” в Девня.

Новото съоръжение, което ще започне да функционира от края на 2014 г., е част от мащабен проект за развитие на Черноморския регион, който включва също и вече завършената инсталация за извличане на въглероден диоксид, която бе пусната в експлоатация през март 2013 г., както и инсталация за производство на технически и медицински газове. Общата инвестиция за новия производствен център възлиза на около 16 милиона евро.

УниКредит е партньор на СОЛ България, с предоставено финансиране в размер на 8 милиона евро за реализиране на инвестицията, сочат от банката.

„Приоритет на УниКредит Булбанк е да финансира устойчиви проекти, които привличат нови инвестиции и имат дългосрочен положителен ефект върху развитието на страната. С гордост заставаме зад инвестицията на СОЛ България, която привлича нови чуждестранни инвестиции за страната, технически и оперативни иновации, използва местните таланти и капацитет, и открива нови работни места в региона. Всичко това оказва положителен ефект на местно ниво, както върху цялата страна.“, заяви Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк.

 Той допълни, че най-голямата банка в България е отлично позиционирана със своето експертно местно присъствие и голямата европейска мрежа на УниКредит, да подкрепи международното разширяване на италианските компании, които проявяват интерес към възможностите за бизнес в България.

Съоръженията се намират в индустриалната зона на Девня (Варна), североизточна България, на територията на химическото предприятие „Агрополихим” - партньор на СОЛ за производството на въглероден диоксид и за използването на произведения азот от инсталацията за сепариране на въздух.

Новият център в Девня консолидира присъствието на СОЛ България, дружество изцяло притежавано от Групата СОЛ, извършващо дейност от 1999 г. и обслужващо над 4 000 клиенти.

 Като част от процеса на разширяване на международното присъствие на СОЛ в Източна Европа, новият проект се очаква да се превърне във важен център не само по отношение на българския пазар – в синергия с останалите 3 предприятия за производство на технически газове в София, Бургас и Пловдив и със снабдяването на над 20-те дистрибуционни центрове в страната, но също и по отношение на производствените мощности на Група СОЛ в Румъния (GTH Ltd) и Турция (SOL Turkey Ltd).

Инж. Алдо Фумагали Ромарио, президент и главен изпълнителен директор на Група СОЛ, сподели:

„Гордеем се, че получаваме това важно признание, което отличава усилията ни да допринасяме все повече и повече за ръста на българската икономика. Благодарим на Министерство на икономиката и в частност на министър Стойнев за подкрепата, която ни бе оказана през месеците на стартовата фаза на проекта. Новото съоръжение ще ни позволи не само да обслужваме многобройните ни клиенти в източна България, но и да изнасяме нашата продукция към съседните Румъния и Турция, което ще донесе ползи на цялата страна“

Италианският посланик Марко Контичели подчерта силната икономическа ангажираност между Италия и България – третият по големина търговски партньор и основен инвеститор. Посланикът заяви, че Италия вижда в тази страна не само важен пазар за своите стоки, но и реален производствен център в целия регион. Това обуславя и активната подкрепа на посолството за възраждане на двустранните икономически отношения, също така с оглед и на италианското председателство, Европейския съюз и EXPO 2015 в Милано.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »