Купувачът на „Доверие“ се е отказал официално от сделката

29 януари 2014 - 13:35 |   Прочетена (616) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Мистериозният купувач на най-големия български пенсионен фонд се е отказал от сделката миналия месец, съобщи Ройтерс, като се позовава на изявление от днес на продавача, австрийската Vienna Insurance Group. Австрийската компания сочи, че „не бърза да продава печелившия си бизнес“.

Потенциалният купувач на „Доверие“, регистрираната в Обединеното кралство United Capital, заяви през юли, че планира скоро да подаде регулаторно заявление до българските власти, с искане за одобрение на сделката.

Липсата на публична информация за купувача предизвика опасения в България, а управляващата социалистическа партия призова регулатора да спре сделката, пише Ройтерс.

„Вярно е, че потенциалният купувач се оттегли през декември. Това не бе предвидено в договора“, казва изпълнителният директор на Vienna Insurance Петер Хаген, по време на представянето на предварителните резултати на групата за 2013.

Според него „Доверие“, което за 2013 е рализирало рекордна печалба, от близо 8 милиона евро, не е стратегически бизнес за компанията и добавя, че в бъдеще тя би разгледала потенциална оферта за пенсионното дружество.

Миналата година компанията договори продажбата на 92.6% от „Доверие“ с United Capital, която не е борсово търгувана, няма уебсайт, нито дори телефон за връзка.

В крайна сметка за основен акционер на компанията беше обявен руският бизнесмен Сергей Мастюгин. В средата на декември руската централна банка отне лиценза за банкова дейност на руската му банка – „Инвестбанк“.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »