Berkshire може да мине под надзора на Фед, като систематично важна

23 януари 2014 - 16:21 |   Прочетена (751) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Регулаторите стартират анализ на контролирания от Уорън Бъфет конгломерат Berkshire Hathaway Inc за да преценят дали компанията е достатъчно важна за финансовата система, за да изисква надзор от Федералния резерв, съобщи Блумбърг, като цитира свои източници.

Анализът на хората от Съвета по контрол на финансовата стабилност на Berkshire не значи непременно, че ще бъде взето решение базираната в Омаха, Небраска компания да бъде определена като систематично важна, сочи източник. А потенциално решение, каквото и да е то, ще бъде взето едва след месеци. Презастрахователните операции на компанията са четвъртият най-голям презастрахователен бизнес в света, напомня Блумбърг.

Съветът, воден от финансовия министър Джейкъб Лю, прави оценка за това кои небанкови финансови компании могат да застрашат финансовата стабилност, ако фалират. Фед, впоследствие, може да издава по отношение на тях по-стриктни капиталови, ликвидни, ливъридж изисквания и да предписва стрес-тестове.

Berkshire е в бизнеса по поемането на риск, чрез презастрахователните си бизнеси, коментира Клиф Галант, анализатор на Nomura Holdings Inc. “Тези бизнеси свалят волатилността от други компании и я пренасят върху собствения ти баланс“

Систематично важни

От първото си събиране през октомври 2010 насам, съветът е определял за систематично важни само 3 небанкови компании: базираният в Ню Йорк застраховател American International Group Inc., базираната в Нюарк, Ню Джърси Prudential Financial и финансовото звено на General Electric Co.

Най-големият щатски животозастраховател, MetLife Inc., е на последен етап на оценка.

Съветът бе създаден през 2010, по закона Дод-Франк, за да следи за потенциални рискове за финансовата система и да предотврати нова криза. Сред хората с право на глас в съвета са Лю, президента на Фед и президентите на Комисията по борсите и ценните книжа и на Федералната комисия по депозитно застраховане.

Бордът по финансова стабилност, базиран в Базел, Швейцария орган, който е отговорен за усилване на правилата за финансовата безопасност от името на страните от Г-20, съобщи че ще вземе решение през юли по въпроса кои презастрахователи смята за систематично важни.

Презастрахователните операции на Berkshire, които включват General Re и National Indemnity Co., имаха нетни премии от 16.1 милиарда долара през 2012, по данни на Standard & Poor’s. Munich Re  е най-големият световен презастраховател, следван от Swiss Re и Hannover Re.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

brk
23 януари 2014 - 20:53
1
too big to fall
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »