„Монбат“ ще повиши с 35% капацитета на заводите си в Монтана и Добрич

09 януари 2014 - 09:47 |   Прочетена (1903) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

„Монбат“ ще повиши с 35% производствения капацитет на заводите за акумулаторни батерии в Монтана и Добрич, съобщава пред "Капитал Daily" Атанас Бобоков, председател на съвета на директорите на компанията.

Модернизацията ще се извърши в рамките на настоящата година, без да се налага прекъсване на производствения процес. Тя ще струва 8.3 млн. лв., като почти половината средства се осигуряват безвъзмездно по оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".

Останалата част се поема от компанията, която е заделила собствени средства за технологичното обновление. То се очаква да доведе до ръст на продажбите още през настоящата година.

За европейското финансиране двата завода в групата са се преборили поотделно, кандидатствайки със собствени проекти по процедурата. Близо две трети от привлечените средства ще получи заводът на "Монбат" в Монтана, а останалите ще бъдат насочени към фабриката "Старт", която се намира в Добрич. И за двете ще бъдат закупени нови машини, поточни линии и автоматизирани системи.

"Купуваме машини от Канада, Америка, като гледаме да доставим най-доброто, което е на пазара в момента", казва Атанас Бобоков. Той обяснява, че с подмяната на оборудването не само ще се вдигне производственият капацитет и ефективността на двете фабрики, но готовите акумулаторните батерии ще са по-качествени и с по-ниска себестойност. Технологиите няма да направят излишен труда на работници и се предвижда запазване на броя на служителите в двете фабрики.

Според разчетите по-бързо трябва да бъде извършена подмяната на оборудването в "Старт" в Добрич. Там обновлението трябва да е приключило през лятото, а през есента трябва да е завършена модернизацията в "Монбат" в Монтана.

Машините ще бъдат подменяни поетапно, за да няма временно спиране на дейностите, което би притеснило инвеститорите.

"Дейностите са планирани отдавна и всичко е измислено така, че да не се прекъсва производственият процес", обяснява Бобоков. Ръководителят на компанията добавя, че тази инвестиция ще доведе до увеличаване в обема на произведена продукция още през тази година. "Тъй като добре стоим на пазарите, които сме завоювали, смятам, че целият този производствен обем ще намери реализация на съществуващите ни пазари", заяви Бобоков.

Традиционно "Монбат" работи за европейския пазар, Северна Африка и Близкия изток. От разговора с ръководителя на дружеството става ясно, че то ще търси позиции в Украйна. "Очаквам да направим и първия износ за Русия през тази година", прогнозира Атанас Бобоков, като допълва, че досега българската компания не е продавала там. По думите му през тази година се очакват подобрения на продажбите в Южна Африка, тъй като е инвестирано в по-добрия пласмент на акумулаторите, както и в Латинска Америка.

Освен от традиционния си бизнес с акумулатори за автомобили през тази година "Монбат" очаква резултати и от други свои инвестиции. Заводът за светодиоди "Окта лайт България", в който дружеството има мажоритарен дял от 51%, се очаква да направи по-съществен принос.

"Започват сериозни продажби през тази година, които ще помогнат за добрите резултати на групата", казва Атанас Бобоков, който е убеден, че и през тази година прогнозите на мениджмънта за растеж на бизнеса ще се оправдаят. Към края на третото тримесечие на миналата година "Монбат" отчете 25% ръст на общите консолидирани приходи до 176.4 млн. лв. и нетна печалба от дейността в размер на 15.6 млн. лв.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »