Челси отчете загуба от 49.4 милиона лири

02 януари 2014 - 09:27 |   Прочетена (872) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Челси отчете загуба от 49.4 милиона лири за последната финансова година, но клубът от Западен Лондон заяви, че ще се вмести в изискванията на УЕФА за финансовия феърплей.

Финансовите резултати за бизнес годината, приключила с 30 юни 2013, показват рекорден оборот за клуба, от 255.8 милиона лири. Годината е четвърта поредна на ръст в оборота, въпреки ранното отпадане от Шампионската лига през сезон 2012/13.

Ръстът в търговските приходи е 19%, като се покачва до 79.6 милиона лири, благодарение и на спечелването на Лига Европа.

Въпреки тежката финансова загуба, воденият от Жозе Моуриньо тим се вмества в изискванията на УЕФА за финансовия феърплей, тъй като двугодишният мониторингов период отчита и печалбата от 1.4 милиона лири от сезон 2011/12.За целите на финансовия феърплей на„сините“ са им редуцирани и 15 милиона лири от загубата, заради инфраструктурни разходи, развитие на детско-юношеския футбол и дарения.

Това означава, че за целите на регулациите на УЕФА, негативният резултат за двугодишния мониторингов период е 34 милиона лири, което е под допустимия праг от 45 милиона лири.

„Ог самото начало на поемане на собствеността от настоящия собственик, дългосрочната цел бе финансова стабилност, и последващото приемане на правилата на финансовия феърплей от УЕФА и Висшата лига вкара това на върха на дневния ред за клубовете“, казва в изявление председателят на борда на клуба Брус Бък.

„Ние сме щастливи, че отговаряме на изискванията на УЕФА, в първия им оценъчен период, и по наш собствен анализ ние прогресираме, от търговска гледна точка, както и продължаваме да добавяме трофеи към колекцията си, нещо от което никога не изпускаме поглед, като най-важната ни цел“.

Финансовият резултат за настоящата година, освен всичко останало, ще бъде подпомогнат от новия 10-годишен договор с Adidas за екипировката.

Смята се, че договорът е на стойност 300 милиона лири и въпреки че бе обявен през юни, ще бъде отразен за първи път едва в отчетите за 2013/14.

„За Челси, отчитането на рекорден оборот, въпреки отпадането в групите на Шампионската лига, е показател, че сме структурирали бизнеса си и вървим по правилния път на дългосрочна стабилност“, казва изпълнителният директор Рон Гурлей.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »