"Приста ойл" започва строеж на завод в Украйна

18 октомври 2013 - 09:40 |   Прочетена (797) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

"Приста ойл" започна поредния си международен проект, като даде начало на строителството на завод за преработка на отработени масла в Украйна. Предприятието в град Бородянка, Киевска област, е под шапката на подразделението "Приста рисайклинг", съобщиха от българската група.

Инвестицията в завода включва изграждането на два технологични модула за преработка, всеки на стойност 25 млн. долара, както и резервоарен парк и естакада за суровини и готова продукция за 10 млн. долара, съобщава „Капитал дейли“.

В предприятието ще работят 100 души. То е първото по рода си в Украйна и Източна Европа, а при нормално натоварване капацитетът му е 70 000 метрични тона базови масла годишно.

Ще бъде изградена общонационална система за събиране и обработка на моторни и индустриални масла. Оборудването на системата в завода е по американска технология, като инвестицията в нея е още 5 млн. долара. Заводът се изгражда на зелено върху терен от 45 декара, който "Приста рисайклинг" е закупила в  индустриалната зона на град Бородянка.

"Уверен съм, че с реализацията на този проект ще допринесем и за повишаването на икономическата активност между двете държави", заяви Пламен Бобоков, председател на съвета на директорите на "Приста ойл холдинг". На церемонията присъстваха и вицепремиерът Даниела Бобева, министърът на екологията на Украйна Валентина Довженко и др.

Преди няколко месеца Бобоков предупреди , че проектът в Украйна се бави, тъй като страната все още не е приела нужните законодателни промени.

"Няма как да строиш рафинерия за рерафиниране в държава, в която няма законодателство, което да урежда по съвременен европейски начин събирането на отработените масла", заяви тогава мениджърът. Впоследствие такъв акт влезе в сила, което явно е дало зелена светлина и на завода в Бородянка. От "Приста ойл" не съобщават кога очакват предприятието да започне работа. Тъй като до влизането в експлоатация на завода на "Приста рисайклинг" страната няма да има предприятия за преработка на индустриални и моторни масла, компаниите в сектора ще трябва да изнасят натрупаните количества за рециклиране в други държави.

Разрастването на бизнеса на "Приста ойл" в Украйна е само един от международните проекти на българската група, припомня „Капитал.

В момента компанията строи подобен завод и в Узбекистан, който трябва да заработи до края на годината. През август "Приста ойл" обяви, че е придобила "Chevron Чехия", която се занимава с дистрибуцията на масла на американската Chevron от 1998 г. насам и има годишни приходи от 4 млн. евро.

Друго международно производство е заводът за вазелин в Унгария - Bogdany Petrol, който бе разширен и обновен от българската компания през пролетта.

В предприятието в Ниербогдани се произвеждат емулсии, изолационен гел, индустриално приложими масла, специални парафини за изолации. На мястото на старите мощности за вазелин компанията инвестира в изцяло нов цех. "Приста ойл" работи и по проекта за изграждане на верига от брандирани сервизни центрове в Турция. В България пък тече модернизация на българското дъщерно дружество "Верила", а цялата инвестиция е за 1.4 млн. евро. За последните 13 години българската компания е развила бизнес отношения в над 20 държави от региона, като пазарното й присъствие в отделните страни е в рамките между 5 и 55%.

"Приста ойл груп" е холдингова структура, като най-общо бизнесите й се делят на две - акумулаторен бизнес чрез "Монбат" и маслен бизнес, в който влизат "Приста ойл" и дъщерни компании в редица държави.

Приходите на "Приста ойл" за 2012 г. достигнаха 135 млн. лв., а тези на "Монбат" - 190 млн. лв. През миналата година от "Приста ойл груп" се изтегли фондът  акционер Gramercy, а на негово място влязоха базираната в Хонконг инвестиционна компания ADM Capital и Европейската банка за възстановяване и развитие, които придобиха 30% в компанията. Сделката включваше смяна на миноритарния инвеститор, капитал за разрастване на бизнеса и корпоративно преструктуриране на българската група. Транзакцията с ADM и ЕБВР беше на стойност 48 млн. евро, а отделно ЕБВР отпуска на "Приста ойл" и дългосрочна кредитна линия на стойност 12 млн. евро.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »