Община Балчик иска да продаде акциите си в Албена

01 октомври 2013 - 09:23 |   Прочетена (1138) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Община Балчик ще търси инвестиционен посредник, който да организира публично предлагане на дела й в курортния комплекс "Албена". Решението е взето на заседание на градския съвет в края на миналата седмица, показва информация на сайта на общината. Тя притежава 304 570, или 7.13% в "Албена", които според пазарната стойност на борсата струват близо 20 милиона лева.

Разбира се, не е ясно дали за такъв пакет би се постигнало такава цена в настоящите условия на фондовата борса - ниска ликвидност и липса на ивнеститори, уточнява вестник „Капитал daily“.

Решение за приватизация на общинския дял беше взето още през лятото на миналата година, но до продажба не се стигна.

Ако общината успее да продаде дела си на добра цена, това ще е сериозен приход, който ще се равнява почти на годишния й бюджет за 2013 г.

В момента една акция на "Албена" се търгува за малко над 64 лв. на борсата в София, а пазарната капитализация на курорта е 275 млн. лв. За последните 12 месеца тя се е повишила със 65%. Основни собственици на компанията с общо над 70% са "Албена 2000" и "Албена ивнест холдинг", които се контролират от Красимир Станев, който е и изпълнителен директор на курорта.

"Поскъпването на акциите на "Албена" през последния месец красноречиво говори за инвеститорски интерес към книжата на компанията. Това е емблематичен курорт и интерес към акциите очаквам да има от основния собственик, а що се касае за интерес от други инвеститори, от значение ще бъде каква стратегия за продажба ще избере инвестиционният посредник по продажбата на книжата", коментира Георги Бисерински, изпълнителен директор на управляващото дружество "Селект асет мениджмънт".

За първото полугодие на годината приходите на "Албена" са се повишили с 5 млн. лв. до 23.8 млн. лв., но дружеството е увеличило загубата си до 12.5 млн. лв. при минус 11.85 млн. лв. година по-рано. Този резултат не е показателен за компанията, чийто най-силен сезон е летният. Затова и отчетът за третото тримесечие ще покаже реалното състояние на компанията. За цялата минала година тя повиши приходите си с 2.7% до 102 млн. лв. и удвои печалбата си до 15.6 млн. лв., показва годишният консолидиран отчет. Това се дължи основно на свиването на разходите.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

бб
01 октомври 2013 - 16:07
1
тим ще ги глътне
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »