„Грийнпийс“ блокира бензиностанция на "Газпром" край Благоевград

26 септември 2013 - 12:38 |   Прочетена (1921) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Активисти на Грийнпийс блокираха в четвъртък бензиностанция на "Газпром" край Благоевград в знак на протест срещу плановете на компанията да добива нефт в Арктика. Те поискаха и освобождаването на задържаните в Русия активисти на организацията, предаде Медиапул.

Участниците в акцията са от шест европейски страни - Австрия, България, Румъния, Словакия, Словения и Унгария. Някои от тях се завързаха със синджири за бензиноколонките, други разпънаха банери с послания "Газпром = унижощение на Арктика" и "Освободете нашите активисти".

"Арктика е под сериозна заплаха от нефтодобивната индустрия", коментира Деница Петрова от Българския офис на Грийнпийс.

Според активистите на Грийнпийс сондирането за нефт в Арктика носи сериозни екологични рискове и трябва да бъде прекратено.

Миналата седмица Русия задържа кораба на "Грийнпийс"- Арктик сънрайз", след като активисти на организацията опитаха да се качат на нефтена платформа на "Газпром" в арктически води и да поставят там лозунги срещу плановете на руската компания за добив в Арктика. Федералното следствие в Москва образува наказателно дело. Според местните власти става дума за пиратство, наказуемо от руския закон с до 15 години затвор.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »