Diageo отчете ръст в печалбата, въпреки забавящата се икономика

31 юли 2013 - 11:49 |   Прочетена (724) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Diageo остава уверен в китайския пазар, въпреки забавянето на растежа във втората по големина световна икономика. Алкохолният гигант отчете ръст от 18% на оперативната си печалба на развиващите се пазари.

„Няма съмнение, че има забавяне при Китай, но цялостният ни бизнес в страната отчита растеж от 8%. Много сме щастливи от инерцията при луксозните ни шотландски уискита, бизнес който расте 44% в Китай“ – коментира изпълнителният директор Иван Менезес пред CNBC.

Менезес коментира, че бизнесът на развиващите се пазари е бил „пътуване с доста друсане“ за компанията, но е щастлив от резултатите.

Diageo обяви, че повишава дивидента с 9% и потвърди средносрочните си прогнози.

Нетните продажби нарастват с 5% на годишна база за цялата група, сред чийто марки са Guinness, Johnnie Walker и Baileys. Оперативната печалба преди еднократни ефекти расте с 8%.

Менезес, който пое ролята на изпълнителен директор през юли, заяви, че има ръст на продажбите както на развитите, така и на развиващите се пазари, въпреки трудната икономическа ситуация.

Нетните продажби на развиващите се пазари имят дял от 42% от бизнеса на компанията.

САЩ е огромна област на сила за бизнеса ни, казва Менезес. Групата отчита ръст от 8% в продажбите на алкохол в САЩ. Нетните продажби на бира падат с 1%.

„Обичам щатския ни бизнес. Много добре позициониран е, предвид демографията на този пазар. Алкохолният бизнес расте и се превръща във все по-премиен, като генерира 40% от печалбата ни. Това е истински двигател за растежа ни“.

Западна Европа продължава да е „предизвикателна за търговия“, сочи компанията, като добавя, че британският й бизнес остава „устойчив“.

Въпреки трудностите в Европа, Менезес коментира, че позициите на компанията на континента гледат към дългосрочната перспектива.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »