Lenovo ще използва Нигерия за да навлезе на африканския смартфон пазар

13 май 2013 - 09:42 |   Прочетена (857) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Lenovo Group, ще излезе с първите си смартфони в Африка, като дебютът е планиран за Нигерия, до края на годината, в опит на китайската компания да навлезе на пазари, където може да продава директно на потребителите, пише Блумбърг.

Вторият по големина производител на персонални компютри в света, е избрал Нигерия, защото, за разлика от ЮАР, в Нигерия няма да му се налага да работи с местни телекомуникационни компании, за да може да продава смартфоните, казва Греъм Браум, генерален мениджър на компанията за Африка.

ЮАР е най-голямата икономика на континента, а Нигерия е №2.

„Нигерия е на път да се реализира в графика ни до края на годината и след това ще проучваме останалата част от Африка“, казва Браум, в интервю от централата на компанията в Йоханесбург – „Опитваме се да продаваме директно от рафтовете. Избрахме да подходим към открития пазар“.

Lenovo разработва устройства, като смартфони и таблети, опитвайки се да отмъкне клиенти от Apple и Samsung Electronics и да неутрализира ефекта от глобалния срив в търсенето на персонални компютри.

Базираната в Пекин компания бе единствената сред водещите 4 световни производителя на компютри, която отчете растеж на продажбите през тримесечието, завършило с декември, докато Hewlett-Packard, Dell Inc. и Acer Computer International Ltd отчетоха спадове.

Потребителите на смартфони

Нигерия, която е най-многолюдната африканска държава, с население от над 160 милиона, има 113 милиона клиенти на мобилни услуги в края на 2012, по данни на Блумбърг.

Бройката на потребителите на смартфони в страната се очаква да нарасне до над 35 милиона до края на 2017, от 5.6 милиона в края на миналата година, по данни на Informa Telecoms & Media.

“Растежът се дължи на спадащите цени на смартфоните, на експанзията на мрежите, както и на конкурентните цени на услугите“, казва Чекла Мбонге, анализатор на Informa Telecoms & Media.

Нигерийските телекомуникационни компании, като местното подразделение на базираната в Йоханесбург MTN Group Ltd. (MTN), упражняват по-слаба власт, в сравнение с операторите на други африкански пазари, което позволява на производители, като Lenovo, по-лесно да продават продуктите си.

„Ако погледнете Южна Африка, 99% от продажбите стават през телекомите и си е голям труд да пробиеш в икономика, базирана на телекоми. Нужни са 9 месеца да направиш цялото планиране, сертифициране и не можеш да работиш само с една мрежа“, казва Браум.

Lenovo вероятно ще продава смартфоните си в Нигерия в 6 отделни ценови категории, като някои от тях ще струват до 500 долара, сочи Оливър Ейбъл, директор на компанията за Близкия Изток и Африка.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »