Глобул вече има собствена соларна централа

11 април 2013 - 19:01 |   Прочетена (759) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

На специално събитие днес телекомуникационната компания Глобул представи най-голямата си фотоволтаична инсталация, изградена на територията на Центъра за контрол и управление на мрежата на компанията в София.

Автономната фотоволтаична централа се състои от общо 60 соларни панела, разположени на покрива на сградата и върху три специално разработени фотоволтаични дървета до нея.

Максималната мощност на системата е 14.7 kWp, а минималното количество електроенергия, която се очаква да произведе за период от една година, е около 7300 kWh.

Зелената енергия ще се използва за осветлението в сградата като централата може да захрани общо над 600 енергоспестяващи крушки с мощност 23W. След планирания процес на оптимизация, системата ще може да удвои производството на електроенергия до около 15000 kWh годишно.

Фотоволтаичните панели са изработени по технология, която им осигурява дълъг живот, целогодишна работа и висока ефективност при местните климатични условия. Неизразходваната през деня енергия се съхранява в батерии, което позволява тя да се използва и през нощта. Функционирането на системата се следи постоянно от специализиран софтуер, който измерва производителността и ефективността й във всеки момент.

„Горд съм, че реализирахме този иновативен и предизвикателен проект, който е поредното доказателство, че Глобул целенасочено инвестира в устойчиви решения, въпреки сложната икономическа обстановка. Ние ще продължим да полагаме все повече усилия в тази посока и да насърчаваме други компании да следват нашия пример.“, заяви главният технически директор на Глобул Апостолос Пагуцос.

Като част от дългосрочната си стратегия за екологична устойчивост GLOBUL Green, компанията прилага и редица мерки за намаляване разхода на енергия в телекомуникационната си мрежа.

Само през 2012 г. омпанията е инсталирала фотоволтаични панели на близо 40% от всички свои базови станции в отдалечени райони без достъп до електропреносна мрежа, така че да намали потреблението на дизелово гориво. Също така, през миналата година е увеличен над два пъти броят на базовите станции с въведена система за свободно охлаждане, която намалява консумираната от тях енергия за климатизация с около 70%.

Снимка © Globul

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »