Проблемите на българското подразделение повлияха на акциите на CEZ в Прага

18 февруари 2013 - 16:38 |   Прочетена (483) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Акциите на чешката електрическа компания CEZ регистрират спад за четвърти пореден ден, по време на търговията в Прага, след като българското правителство съобщи, че може да отнеме лиценза й в страната, съобщава агенция Блумбърг.

Акциите на компанията се понижават днес с 0.3%, до цена от 616.6 крони (47.6 лева) към 16.30 часа, след като отчетоха понижение от 3% в предишните три дни.

България ще реши до дни дали установено от регулаторните органи нарушение на правилата за доставки на ток от страна на ЧЕЗ е достатъчно за отнемането на лиценза на компанията, съобщи българското министерство на енергетиката, икономиката и туризма на сайта си вчера.

9.9% от приходите на компанията през 2011 г. идваха от България, което превръща страната във втория най-голям пазар след Чехия.

"Загубата на лиценза е равносилно на загубата на бизнеса", казва анализаторът Милан Ваничек от J&T Banka AS в Прага в съобщение до клиентите днес.

Отделно от това чешката полиция разследва бизнес сделки на CEZ, включително продажбата през 2012 г. на дял от въгледобивната компания Mibrag, заяви говорителят на компанията Барбора Пулпанова, потвърждавайки новина на вестник "Млада фронта днес".

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »