Nokia – със загуба от 969 милиона евро

18 октомври 2012 - 14:20 |   Прочетена (712) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Nokia, финландският производител на мобилни телефони, който не успява да спре срива в продажбите, регистрира шесто поредно тримесечие на загуба, като е очевидно, че вече едногодишните смартфони Lumia не успяват да „откраднат“ никакъв пазарен дял от iPhone и устройствата, работещи на Android, предава Блумбърг.

Нетната загуба за третото тримесечие нараства до 969 милиона евро, при 68 милиона евро година по-рано, съобщи базираната в Еспоо компания.

Анализаторите прогнозираха загуба от 657 милиона евро. Продажбите на Lumia са паднали до 2,9 милиона бройки, при 4 милиона през предишното тримесечие.

Главният изпълнителен директор Стивън Илоп се опитва да спре спада в продажбите, които се свиха с една трета, откакто той пое компанията и поде реформи, залагайки на софтуера на Microsoft Corp Windows.

Илоп съкрати над 20 000 служители и затвори производства и развойни звена, но стратегията му не успява да направи компанията конкурентна на Apple Inc и нейния iPhone и на устройствата, работещи на операционната система на Google Inc. Android.

Акциите на Nokia скочиха и към 13,12 българско време се тъгуваха с повишение от 3,6% след като компанията съобщи в доклада си, че загубите от мобилни телефони може да намалеят през настоящото тримесечие. Акциите се сриват с 42% от началото на годината, като се търгуват на нивата от 1996.

Nokia, която някога бе №1 на пазара на мобилни телефони, изгуби близо 90% от пазарната си капитализация, откакто Apple представи през 2007 своя iPhone.

Приходите падат с 19% до 7,24 милиарда евро. Средната прогноза на анализаторите бе за 7 милиарда.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »