Печалбата на Русал се срива с 84%

14 май 2012 - 11:28 |   Прочетена (891) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Руската Русал, най-големият световен производител на алуминий, обяви 84-процентов спад на печалбата си за първото тримесечие, което вероятно ще доведе до конфликт сред акционерите й, заради нежеланието да бъде продаден делът в Норилск Никел, предава CNBC.

Мениджмънтът на Русал, оглавяван от собственика-олигарх Олег Дерипаска, удържа на натиска да продаде 25-процентовия дял в най-големия световен производител на никел и паладий, за да може с постъпленията от него Русал да разплати дълговете си, във времена, когато пазарите на алуминий са слаби.

Както Дерипаска, така и другият основен акционер и милиардер в Русал и негов противник, Виктор Векселберг, търсят свежи муниции в битката си за управлението на компанията.

Нетният дълг на компанията нараства с 0,7% до 11,13 милиарда долара в края на март.

Освен спора им за дела в Норилск, Векселберг, който напусна поста председател на борда през март, оспорва голяма сделка за доставка на алуминий за трети голям акционер в Русал, гиганта в търговията със суровини Glencore.

Нетната печалба на Русал за първото тримесечие, която включва дела от печалбата на Норилск, се срива до 74 милиона, от 451 милиона долара година по-рано, като глобалното забавяне в търсенето на метали и слабите цени са „изяли“ маржовете.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »