"Идеал Стандарт-Видима" очаква 5-процентов ръст в приходите тази година

02 април 2012 - 13:27 |   Прочетена (491) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

"Идеал Стандарт-Видима" очаква 5-процентов растеж през тази година, коментира пред Капитал Дейли Красимир Копчев, член на съвета на директорите на "Идеал Стандарт – Видима" и директор на "Завод за производство на санитарна арматура".

"Изминалата година беше добра, общо взето, на нивото на 2010 г., но много различна като структура, тъй като залагахме и пуснахме на пазара нови продукти", казва Копчев пред изданието.

Копчев смята, че началото на годината е обещаващо: януари е бил труден, но до март производството е достигнало пълен капацитет.

"Ако се запази този тренд, растежът ще е около 5% спрямо 2011 г.", прогнозира мениджърът.

Той заявява, че все още не може да разкрие какви са финансовите резултати за изминалата година, тъй като отчетът на компанията все още не е готов. Очакванията са приходите да са близки до тези през 2010 г., когато бяха 387 млн. лв., но все още под рекордните 419 млн. лв. от 2008 г.

Копчев признава, че ще са нужни още една или две години за достигане на предкризисните нива.

"Надявам се, че най-трудният период отмина. Но нещата са сложни, особено в държави с прегрят строителен бизнес като нашата", смята бизнесменът. Най-трудна за дружеството е била 2009 г., когато компанията сви производството си с близо 30% и направи частични съкращения.

Според Копчев пазарът е непредсказуем: "Например Германия и Франция са много стабилни, докато други като България се колебаят." Проблеми продължава да създава и затрудненото плащане на българския пазар.

"Заради дълговата криза неща, които по-рано се случваха за месец-два, сега се случват за три-четири", казва Копчев.

Запитан как кризата се е отразила върху компанията, Копчев признава, че основно се е променило мисленето и сега основният фокус е върху клиентите.

"Работим много за удовлетвореността на нашите клиенти, защото в момент на икономическо забавяне те са по-малко. По тази причина пускаме на пазара и нови продукти", казва мениджърът. Компанията работи активно и по разработването на пазари като Турция и Албания.

В началото на 2011 г. двете основни дейности на групата - "Идеал Стандарт – България" и "Идеал Стандарт – Видима", се обединиха в обща компания. Основната цел на консолидацията на бизнеса е опростяване на юридическата структура, както и оптимизация на разходите и облекчени отношения с доставчици и партньори, заявиха тогава от компанията. В севлиевското предприятие работят над 3200 души и според мениджъри обединението е спомогнало и за обучението и отношенията с персонала.

"През последните години текучеството при нас е едва 4%", заяви Милена Богданова, член на съвета на директорите на "Идеал Стандарт – Видима" и директор "Човешки ресурси" за Източна Европа на Ideal Standart International.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »