Над 2 милиона лева щети отчита ЧЕЗ заради зимата

27 февруари 2012 - 09:15 |   Прочетена (420) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Над 2 милиона лева щети от началото на годината отчита ЧЕЗ заради тежката зима, съобщиха от пресцентъра на компанията. Привеждането на електроразпределителната мрежа в нормален режим на работа ще завърши до края на юни.

Едва тогава ще бъдат направени и окончателните оценки на щетите.
Досега ЧЕЗ е вложила над 1 милион лева за възстановяване на електрозахранването, което бе прекъснато в резултат на тежката и динамична метеорологична обстановка през първите два месеца на годината.

Авариите бяха причинени предимно от скъсани проводници заради обледяването по въздушните електропроводи, както и от счупени и повредени стълбове в резултат на падналите дървета и обилния снеговалеж. Дейностите по отстраняването им допълнително бяха затруднени от непочистените пътища и тежките климатични условия, посочват от компанията. За отстраняване на авариите „ЧЕЗ Разпределение България” е мобилизирала 450 аварийни екипа.

„Направихме много добра организация на аварийно-възстановителните работи. Създадохме кризисен щаб, който да координира работата на отделните дирекции, преразпределяхме високопроходимата техника навреме с цел по-ефективното й използване. В бъдеще планираме да въведем телеуправление на редица възлови станции и електропровди. Това ще ни позволи да реагираме още по-бързо при бъдещи аварии”, каза Божидар Гатев, директор „Експлоатация и поддържане” в „ЧЕЗ Разпределение България".

Заради обилните снеговалежи през първите месеци на годината без електричество в определени моменти са били близо 450 000 потребители в различни части на обслужваната от ЧЕЗ територия. Най-силно засегнати бяха Софийска, Кюстендилска, Благоевградска и Ловешка области.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »