Италия може да набере до 3.7 милиарда евро от приватизацията на Poste Italiane

09 октомври 2015 - 20:47 |   Прочетена (7294) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Италия планира да набере до 3.7 милиарда евро от продажбата на акции на пощенската компания Poste Italiane, в най-голямото първично публично предлагане в страната от продажбата на държавния дял в Enel през борсата през 1999.

Правителството ще предложи „малко под“ 40 процента от компанията, на цена между 6 и 7.5 евро за акция, се посочва в изявление на министерството на финансите. С потенциалното допълнително количество акции, които държавата може да пласира, продаденият дял може да достигне 38.2%.

При 7.5 евро, цената на компанията може да достигне 9.8 милиарда евро. Пласирането на акциите ще стане между 12 и 22 октомври.

„Това IPO представлява важна стъпка в контекста на приватизацията“, предприета от италианското правителство, се казва в изявлението на министерството.

„Структурата на приватизацията ще позволи компанията да се притежава публично и ще даде стабилна структура от акционери“, сочат от министерството. 30% от IPO-то са резервирани за индивидуалните инвеститори.

С въпросното публично предлагане се слага начало на кръг от приватизацията, включващ раздържавяването на РВД-то Enav SpA и на железопътната Ferrovie dello Stato SpA, и двете планирани за догодина.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »