Abertis качва на борсата бизнеса си с телекомуникационна инфраструктура

07 април 2015 - 13:25 |   Прочетена (7184) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Испанската инфраструктурна компания Abertis ще отдели телекомуникационния си бизнес в листвана в Испания публична компания, оценявана на близо 4 милиарда евро, в ход, който може да стане едно от най-големите първични публични предлагания (IPO) в Европа за тази година.

Abertis продава 55% от бизнеса си с телекомуникационна инфраструктура, който наскоро бе преименуван на Cellnex Telecom, като част от плановете за скоростно разрастване на компанията в Европа, чрез придобиването на още клетки за мобилни телефонни мрежи. Очаква се ред институционални инвеститори да придобият дялове от компанията.

Cellnex Telecom ще стане водещият европейски независим оператор на телекомуникационна инфраструктура, по брой на GSM клетките, както и един от най-големите собственици на излъчвателна инфраструктура.

В момента компанията притежава и оперира портфолио от 15 170 обекта, половината от които са в Испания.

Миналия месец Cellnex финализира придобиването на клетки от Telecom Italia, и обмисля серия от други сделки из Европа, за да увеличи портфолиото си от радио, телевизионни и GSM клетки.

Компанията ще оперира независимо от Abertis, която ще използва кеша от продажбата на дела си за разширяването на тол-мрежата си и за по-солидно връщане на средства към акционерите си.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »