Заявки за 150 милиарда долара в IPO-то на китайски брокер

13 март 2015 - 10:48 |   Прочетена (793) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Първичното публично предлагане (IPO) на Orient Securities за 1.6 милиарда долара, най-голямото в страната от 2011, бе презаписано 90 пъти, възползвайки се от новите IPO правила и като въодушевление от силните резултати на китайските брокери.

По силата на новите правила, средствата по заявките на инвеститорите за над 930 милиарда юана (148.59 милиарда долара) са „замразени” за 3 дни, докато не бъде извършена „лотарията” по определянето на това кои инвеститори получават акциите за общо 1.6 милиарда долара.

Масивното търсене на акциите на Orient Securities, което е партньор в съвместното предприятие на Citigroup Inc в Китай, означава, че „замразените” близо 150 милиарда долара са най-голямата сума, която е ангажирана в IPO в Китай за последните пет години. Брокерът има съвместно дружество със Shanghai-Citigroup Global Markets Asia.

Въпреки огромния интерес, листването на Orient Securities идва в момент на опасения за конкуренцията, с която инвестиционните посредници се сдобиват от банките. По-рано този месец китайският регулатор заяви, че обмисля даването на лицензи за посредническа дейност и на банките, което доведе до спад в акциите на брокерите.

Институционалните инвеститори са заделили 432.5 милиарда юана, в опита си да се сдобият с акции на Orient Securities, а индивидуалните – 506.5 милиарда юана.

Средствата ще бъдат замразени за три дни и ще бъдат освободени на 16 и 17 март. Но само малка част от инвеститорите ще се доберат до тях – 0.59% от всички индивидуални и 1.62% от институционалните.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »