Най-голямото IPO за тази година, след Alibaba, привлече огромен интерес

03 ноември 2014 - 22:11 |   Прочетена (1078) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Очакваното с голямо нетърпение първично публично предлагане на National Commercial Bank (NCB), най-голямата саудитска банка, отчете огромно търсене, с приключването на периода за записване от индивидуалните инвеститори в неделя. Успешният процес по записването на акциите е на път да направи IPO-то второто най-голямо за тази година в света, след това на Alibaba.

Продажбата на 500 милиона акции, еквивалент на една четвърт от капитала на банката, е и най-голямата за региона, като от нея се очаква да бъдат генерирани 6 милиарда долара. Това е цифра, която задминава досегашния рекорд от 4.96 милиарда на пристанищния оператор DP World, който излезе на борсата през 2007.

Делът на индивидуалните инвеститори, който е 15% от общото количество акции на банката, бе презаписан 16 пъти. Останалите 10% отиват при пенсионния фонд на кралството.

Анализатори коментират, че акциите на банката са оценени евтино при 45 рияла (12 долара), особено като се отчетат съотношенията на конкурентите и средните стойности за сектора. Съотношението цена/собствен капитал за индустрията е 2.2 пъти, докато NCB предлага акциите при съотношение от 2.0.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »