Alibaba струва 231 милиарда долара, след успешен борсов дебют в Ню Йорк

20 септември 2014 - 11:38 |   Прочетена (1144) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Акциите на Alibaba направиха повече от успешен дебют на борсата, като приключиха първата си борсова сесия в Ню Йорк на нива от 93.89 долара, което означава, че пазарната капитализация на компанията е 231.4 милиарда долара.

Още в първите 15 минути на търговията бяха продадени 127 милиона акции.

„При това ниво, акциите са справедливо оценени. Гледаме на тази компания от краткосрочен, петгодишен хоризонт и лесно можем да видим удвояване на размера на компанията, както и на цената на акциите й”, коментира Дан Найлс, управителен партньор в AlphaOne Capital Partners.

При пазарна капитализация от над 230 милиарда компанията е по-голяма от щатските си конкуренти Amazon.com и EBay Inc взети заедно, както и от Facebook Inc., JPMorgan Chase & Co. и от 490 от 500-те компании в индекса Standard & Poor’s 500.

Alibaba набра 21.8 милиарда долара в първичното публично предлагане, повече от всяка друга компания.

За да бие предишния рекорд за IPO в САЩ, поставен от Visa Inc през 2008, Alibaba успешно примами инвеститорите: Близо половината от акциите бяха пласирани на едва 25 фонда.

Помогна и фактът, че акциите бяха предложени със значителна отстъпка спрямо съотношенията, при които се търгуваха акциите на основните конкуренти, както и на китайските интернет компании, като цяло. Тази отстъпка бе компенсирана напълно във вчерашния дебют.

„Отстъпката в цената на IPO-то определено бе изтрита”, коментира Питър Туз, който управлява над 450 милиона долара, като президент на Chase Investment Counsel Corp.

“В момента хората вярват, че компанията има невероятно бъдеще, и че акцията е справедливо оценена, но реалните резултати са тези, които ще започнат да имат значение”.

Джак Ма

Alibaba, която се възползва от появяването на потребителската класа в Китай, като доминираше електронната търговия в страната с население от 1.36 милиарда души, нямаше проблем с търсенето на акциите й.

Основателят Джак Ма привличаше като магнит фонд мениджърите към десетките срещи по света по-рано този месец, по време на обиколката предшестваща IPO-то. Осемстотин души дойдоха на първото събитие, в нюйоркския хотел Waldorf Astoria.

Ма, който създава Alibaba в апартамента си в Ханджоу през 1999 с 60 000 долара, наблюдаваше как личното му богатство скочи до 26.5 милиарда долара, с ръста в цената на акциите снощи. Това го превърна в най-богатия китаец, според индекса Bloomberg Billionaires Index, като след публичното предлагане той притежава 7.8% от Alibaba.

По време на последните срещи с инвеститори, основателят на Alibaba се фокусираше върху амбициите на компанията извън електронната търговия и извън родната си страна, описвайки я като „интернет компания, която се е случило да е от Китай”.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »