Bank of Beijing подготвя IPO за 4.2 млрд. долара в Хонконг

29 април 2014 - 14:00 |   Прочетена (889) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Bank of Beijing подготвя потенциално най-голямото първично публично предлагане (IPO) в Хонконг от четири години, в пореден опит на голяма китайска банка да се защити от забавянето на растежа с укрепване на баланса си.

Банката, частично притежавана от ING, планира да продаде 3.4 милиарда акции в Хонконг. С тях тя ще се пробва да набере 26 милиарда юана (4.2 милиарда долара).

Банката оперира основно в столицата и е най-голямата в Китай сред т.нар. „градски търговски банки”, по размер на активите. Bank of Beijing, обаче , е относително малка на фона на гигантите в банковия сектор в страната, като активите й са под една десета от тези на Industrial and Commercial Bank of China, например.

Предвид това, че много китайски банки са листвани в Хонконг, а инвеститорите основателно се страхуват за здравето на сектора, пътят към борсата на средните по размер банки от Китай не е никак лек. Това принуди няколко банки през последните месеци, сред които Everbright Bank и Harbin Bank да пласират акциите си в долната част на ценовия диапазон, а цените им неизменно падат след старта на борсовата търговия с тях.

Китайските регулатори също не са особено склонно да позволяват първични публични предлагания, при които цените на акциите са твърде занижени. След около 10-процентов спад на цените на акциите на китайските банки в Хонконг тази година, те се търгуват в момента при средно съотношение от 0.8 пъти счетоводната им стойност.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »