Нова Зеландия очаква 736 млн. долара от приватизацията на Genesis Energy

28 март 2014 - 10:03 |   Прочетена (741) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Правителството на Нова Зеландия очаква да получи до 736 милиона новозеландски (639 милиона щатски) долара от първичното публично предлагане на най-големия търговец на електроенергия в страната, Genesis Energy Ltd.

Акциите на държавната Genesis ще се предлагат при цена от 1.55 долара всяка, при старта на първичното публично предлагане, заяви министърът на финансите Бил Инглиш. Правителството предлага 49% от компанията, като си гарантира пласирането на 40% от акциите.

„При букбилдинг процеса вече бяха направени заявки от брокерите и институционални инвеститори за 62о милиона”, заяви Инглиш.

„Отново изпълнихме ангажимента си по отношение на новозеландците, като 88% от Genesis ще има новозеландска собственост след листването”, коментира той.

Нова Зеландия продаде през миналата година близо 49-процентови дялове в Mighty River Power и Meridian Energy, в първични публични предлагания целящи набирането на пари за финансиране на инфраструктурата в страната и намаляването на дълговете на държавата.

Genesis е последната държавна компания, която ще бъде частично приватизирана преди изборите на 20 септември.

„Програмата (за приватизация) доведе до значителна подкрепа за новозеландските капиталови пазари”, казва министърът на държавните предприятия Тони Раял. „Трите държавни компании добавиха капитализация от общо 8.85 милиарда долара на основния борд на борсата”.

Програмата за продажба на активи, която включваше и продажбата на държавния дял в авиопревозвача Air New Zealand Ltd се очаква да донесе на хазната общо 4.7 милиарда новозеландски долари, при положение, че бъдат записани всички акции на Genesis.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »