Първото IPO в Китай след падането на забраната бе повече от успешно

17 януари 2014 - 13:52 |   Прочетена (609) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Първото първично публично предлагане (IPO) в Китай от повече от година и половина отчете летящ старт, като акциите поскъпнаха с над 40% в първия ден на търговия.

Книжата на базираната в Суджоу Neway Valve поскъпнаха рязко днес, след като компанията набра 240 милиона долара от листването си в Шанхай, което бе първото след „размразяването“ на IPO-активността от регулатора на първичния пазар. Търговията с акциите бе спряна за кратко, след като те поскъпнаха толкова рязко, че бързо достигнаха лимита на борсата.

През 2012 Китай бе вторият най-голям световен IPO пазар, след САЩ. Но опасенията относно качеството на компаниите, които очакват листване и огромната им бройка, 900 към един момент, накара Китайската регулаторна комисия по ценните книжа да блокира всякакви нови листвания.

За 15-те месеца, които последваха, регулаторът проведе проверки на сметките на кандидатите за листване и предприе промяна в правилата си за листване, в опит да повиши защитата за акционерите, в пазар доминиран силно от индивидуалните инвеститори.

В резултат, стотици компании се отказаха от плановете си за листване, докато по-големите предпочетоха да се качат на борсата в Хонконг.

Много от компаниите оттеглиха заявленията си именно заради опасенията на регулаторите, че са завишили оценката си. Най-голямото IPO, което се чака този месец пък, това на Shaanxi Coal, ще се реализира при предлагането на многократно по-малък обем акции. Заради цялостния бяг от акции на въгледобивни компании, предвид ограниченията в сектора, предприети от правителството, компанията обяви, че ще търси от борсата само 600 милиона долара, при първоначални планове за 3 милиарда.

Прогнозите са, че китайските компании ще наберат общо 200 милиарда юана (33 милиарда долара) тази година от първични публични предлагания. За сравнение, през 2012, преди регулаторната намеса, те набраха 15.7 милиарда, по данни на аналитичната компания Dealogic. За цялата 2011 набраните средства бяха 41 милиарда долара.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »