Twitter избра скромен подход за IPO-то

25 октомври 2013 - 16:57 |   Прочетена (950) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Първичното публично предлагане на Twitter Inc за 10.9 милиарда долара е икономично като туитовете на платформата от 140 символа. Базираната в Сан Франциско компания ще търси цена от 9.5 пъти продажбите за 2014 по време на IPO-то идния месец, личи от заявлението до Комисията по ценните книжа и борсите и проекциите на анализаторите.

Това означава 27% отстъпка спрямо съотношението при което се търгува Facebook Inc. и 29% по-малко от съотношението от 13.4 пъти прогнозните продажби (за 2014) на LinkedIn Corp.

Отстъпката, която Twitter готви на инвеститорите, показва желанието на 6-годишната компания за кратки съобщения да избегне съдбата на Facebook, Groupon Inc. и Zynga Inc., всяка от които изгуби над половината от стойността си в първите 6 месеца след листването си.

Изпълнителният директор на Twitter Дик Костоло предприе още от началото различен подход, първо като подаде поверително заявление, за да бъде избегната цялата шумотевица, която „напомпа“ цената на Facebook още преди листването и сега, като оценява компанията по-скромно, спрямо повечето й интернет конкуренти.

Подходът на компанията й дава възможност да осребри възобновения интерес към акции на социалните медии и технологичните компании.

„Справедливо би било да кажем, че са се поучили от грешките на Facebook“ – коментира Майкъл Сканлън, управителен директор на Manulife Asset Management – „Трудно е да си представя, че тази оферта няма да бъде многократно презаписана...“

Twitter планира да продаде 70 милиона акции, или 13-процентов дял, при цена от 17 до 20 долара всяка, като ще набере максимум 1.4 милиарда долара. Капитализацияга от 10.9 милиарда долара, при максималната цена от 20 долара е на база на 544.7-те милиона обикновени акции, които ще има след IPO-то.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »