Руският диамантен монополист Алроса ще продаде акции за до 1.5 милиарда долара

02 октомври 2013 - 15:03 |   Прочетена (896) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Алроса, най-големият световен производител на диаманти, по обем на производство, обяви плановете си за публично предлагане на акции в Москва, като мениджмънтът на компанията и правителствата, които я контролират възнамеряват да продадат общо 16-процентов дял от компанията, за между 1 и 1.5 милиарда долара.

Като част от сделката, която е ключова в приватизационната програма на Москва, руското правителство и регионалното правителство на Якутия, където е базирана Алроса, ще продадат по 7-процентови дялове.

Мениджмънтът на компанията ще продаде двупроцентов дял и ще използва приходите за погасяването на дълговете й.

Анализаторите считат, че е реалистично Алроса да набере между 1 и 1.5 милиарда долара, което би означавало капитализация за цялата компания от 10 милиарда долара.

След сделката руската държава ще притежава 44% от компанията, докато правителството на Якутия ще има 25%.

Публичното предлагане ще даде достъп на инвеститорите до една от много малкото листвани диамантени компании в света, предвид това, че конкурентът DeBeers вече е част от листваната в Лондон Anglo American.

Руската компания контролира над четвърт от добива на диаманти в света, като средната цена на добиваните в Якутия камъни е 130 долара за карат, което ги прави едни от най-качествените в света.

Алроса имаше продажби за 150.9 милиарда рубли (4.7 милиарда долара) и нетна печалба от 33.6 милиарда рубли миналата година.

Пласирането на акциите става в момент, когато цените на нешлифованите диаманти, основният продукт на бизнеса на компанията, се очаква допълнително да нараснат.

В доклад по-рано през годината, руската банка ВТБ Капитал прогнозира, че средните цени ще нараснат с 10% догодина и с 15% през 2015.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »