Alibaba може да промени мястото на IPO-то – от Хонконг в Ню Йорк

09 септември 2013 - 11:18 |   Прочетена (864) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Alibaba е готова да се откаже от плановете за първичното си публично предлагане за 60 милиарда долара в Хонконг и да го премести в Ню Йорк, ако старши мениджмънтът на компанията не може да номинира мнозинството от директорите на борда, пише Файненшъл таймс, като цитира близки до компанията.

Основателят Джак Ма и други топ директори притежават малко над 10% от най-голямата китайска компания за електронна търговия. Но те искат все още да могат да контролират състава на борда, така че да определят стратегическите насоки на развитие на Alibaba и културата й, по начина по който щатските технологични групи, като Google, го правят с двата класа акции.

Правилата за качване на хонконгската борса, обаче, изключват изрично наличието на два класа акции, при това когато единият дава голямо предимство при гласовете на малка група акционери.

Очаква се местният регулатор да се придържа към принципите си, че всяка корпоративна структура трябва да третира всички акционери справедливо.

Разминаването може да означава, че Хонконг и Китай ще загубят едно от очакваните с най-голямо нетърпение листвания, от Facebook насам, въпреки че Alibaba от месеци планираше да се качи на борсата на острова (б.р – Хонконг).

„Текат вътрешни дискусии, искаме да сме в Хонконг, но ако не се разберем по структурата на борда, Ню Йорк остава „жив“, като опция“, казва източник на Файненшъл таймс от компанията.

Хонконг е смятан за естествения дом на много от най-големите китайски компании и ще е разочарование за мнозина, ако една от най-успешните компании на страната отиде на щатския пазар.

Компанията се управлява от Alibaba Partnership, група от 20 директори, които вършат оперативната работа. Партньорството бе формирано през 2010, за да се съхрани културата, наложена от Ма и другите основатели, дори след като те напуснат бизнеса, коментира човек, близък до компанията.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »