Диамантена мина в Сиера Леоне може да стане първата африканска компания в Хонконг

07 април 2012 - 09:24 |   Прочетена (1253) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Единствената диамантена мина на Сиера Леоне извървя дълъг път от корените си на плячка по време на войната с която благодарната военна хунта възнаграждаваше наемниците, пише в свой очерк Ройтерс.

17 години по-късно и след няколко смени на собствеността, Koidu Holdings продава диаманти на места като магазините на щатската бижутерска верига Tiffany & Co и обмисля качване на борсата, от което може да набере стотици милиони долари за да финансира разрастването си.

Въпреки че изгорелите къщи около мината в източния град Коиду служат за спомен за 11-годишната гражданска война в страната, която отне 50 000 живота, преди да приключи през 2002, мениджърите на мината я виждат, като символ на успеха, който може да предложи по-добро бъдеще на местното население.

„Условията и обстоятелствата бяха напълно различни по онези времена и днес“, казва изпълнителният директор на мината Ян Жуберт, който направлява инвестиции от 200 милиона долара в нея, които целят да учетворят производството до юли.

„Начинът по който правим нещата е пример за това как те могат и трябва да стават в Сиера Леоне“, казва Жуберт през Ройтерс. Компанията се притежава от 2007 година насам от израелския търговец на диаманти Бени Стайнмец и неговата BSG Resources.

Жуберт казва, че качването на борсата е нещо, което се обсъжда в момента, но отказва да коментира спекулациите в медиите, че Koidu обмисля да се качи на борсата в Хонконг и да набере до 400 милиона долара, в първото листване на африканска компания в азиатския мегаполис.

Според анализатори, в Хонконг компанията може да стане обект на огромен интерес от разполагащите със солидни капитали китайски инвеститори, които нямат търпение да намерят начин да си гарантират експозиции към Африка, въпреки че мнозина биха били отказани традиционно от акции на диамантена компания, заради това, че са доста волатилни.

„Китай е най-бързорастящият нов пазар за диаманти в света“, казва Питър Мейджър, консултант за минния сектор в базираната в Йоханесбург Cadiz Corporate Solutions.

"А китайците са много по-подготвени да инвестират в Африка, отколкото американците и европейците“

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »