Египетски милиардер вкара половината си богатство в злато

01 май 2018 - 19:21 |   Прочетена (5133) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Някои големи инвеститори виждат предупредителни знаци, но държат позициите си. Но египетският милиардер Нагиб Савирис предприема действия – той вкара половината от състоянието си от 5.7 милиарда долара в злато.

В интервю от вчера Савирис заяви, че вярва, че цената на златото допълнително ще се покачи, като ще достигне 1800 долара, от нивата от малко над 1300 долара в момента, и на фона на „срив на надценения пазар на акции“.

„В крайна сметка, имате Китай, а те няма да спрат да потребяват. А хората предпочитат злато по време на кризи, а пред нас е пълно с кризи. Погледнете Близкия изток и останалия свят, а и г-н Тръмп не помага“.

Всъщност Тръмп помага на Савирис по един начин: ако бъде постигнат мирен договор със Северна Корея, инвестициите на египтянина най-накрая ще се изплатят. След 10 години чакане да репатрира печалбите си и да върне контрола над мобилния си оператор, вторият най-богат човек в Египет може скоро да се сдобие с договор, който да му върне част от загубеното.

„Поемам всички удари – плащат ми във валута, която не се обменя лесно, вкарах много пари и построих хотел и направих много хубави неща там.“ – казва Савирис, който основа първият мобилен оператор в Северна Корея - Koryolink. Разходите и приходите на компанията в момента не се отчитат в резултатите на холдинговата му компания Orascom Telecom Media & Technology Holding SAE.

Всяко голямо западно правителство ме натискаше през годините, заради присъствието ми в Северна Корея, а страната бе тежко ударена от международните санкции, разказва той, описвайки се като „инвеститор на добра воля“.

Съветът му към Тръмп, преди срещата му с Ким Чен Ун: „Не го тормози, обещай му просперитет в замяна на отстъпки по ядрената програма“.

„Познавам севернокорейците. Те са много горд народ, няма да се уплашат от заплахи и тормоз. Усмихнете им се и седнете да се разберете с тях и всичко ще е наред“.

Савирис, син на основателя на Orascom Construction, Онси Савирис, е известен с инвестициите си в телекомуникационния сектор не само в Египет, но и на по-слабо популярни пазари, като Ирак, Пакистан, Северна Корея и Бангладеш.

Той купи и италианската Wind Telecomunicazioni, преди да я слее с ред други свои телекомуникационни активи във Veon Ltd., през 2011.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »