Москва и Рияд с историческо споразумение в петролния сектор

05 септември 2016 - 20:17 |   Прочетена (6204) |   Препоръчай (2) |   Коментари (2)

Водещите производители на петрол – Русия и Саудитска Арабия направиха съвместно изявление, по време на срещата на Г-20 в Китай днес, насочено към стабилизирането на цените на суровината, предава Интерфакс.

Русия и Саудитска Арабия осъзнават необходимостта да удържат прекомерната волатилност на пазара, се посочва в извлението, цитирано от руската информационна агенция.

Двете страни ще формират работна група, която да наблюдава пазара и ще изготви препоръки за стабилизиране на цените на петрола, което ще гарантира стабилните инвестиции в индустрията, предава Интерфакс. Групата ще проведе първата си среща идния месец.

Фючърсите на лекия суров петрол отчетоха солидни ръстове в часовете преди обявяването на новината, но впоследствие изгубиха част от поскъпването. Фючърсите на сорта WTI с октомврийска доставка поскъпват с 3% днес, до малко под 46 долара за барел.

По време на срещата руският енергиен министър Александър Новак заяви, че един от начините за стабилизиране на цените е замразяването на добива.

Новак определи днешното решение като „исторически момент“ в отношенията между страните в и извън ОПЕК. Саудитска Арабия практически е лидер в петролния картел, докато Русия не е член на групата.

В миналото се провалиха няколко опита да се увеличат цените чрез замразяването на добива, най-вече защото Саудитска Арабия се отказваше да намалява производството си, защото би изгубила пазарен дял.

 

Етикети:

Реклама

Коментари »

Петров
05 септември 2016 - 20:27
1
Смехория...Русия няма повече петрол и затова се боричка уж за ограничаване...А Иран си гледа бизнеса с петров...Както и другите производители които усетиха, че интереса към петрола и прородния газ до няколко години ще спадне под санитарния минимум...
Nunka
06 септември 2016 - 10:15
2
Чаршафите само си приказват - никога няма да намалят добива.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »