Откритията на нови петролни залежи паднаха до над 60 годишно дъно

09 май 2016 - 11:46 |   Прочетена (4207) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Откритията на нови петролни резерви паднаха до най-ниските нива от над 60 години, което подсказва, че през идните десетилетия може да има дефицити на петрол, пише вестник „Файненшъл таймс“.

Петролните компании са открили 2.8 милиарда барела петрол и петролни еквиваленти през миналата година, по данни на консултантската компания IHS. Това е най-ниският годишен обем от 1954 година насам, като резултат от намаления темп на търсене и натиска над компаниите, които от своя страна се опитват да запазят кеша си.

Повечето от новооткритите кладенци са далеч под морското дъно, а средният срок до влизането на новооткритите находища до производство е  седем години, така че намалелият темп на откриване предвещава спад в добива от средата на 20-те години на настоящия век нататък.

Спадналият темп на откритите нови находища не означава, че петролът в света свършва, в последните години по-голямата част от ръста в добива идва от съществуващи полета, а не от новооткрити, показват данни на друга консултантска компания - Wood Mackenzie.

Но, ако темпът на откриване на нови находища не бъде подобрен, ще бъде създаден дефицит в новото предлагане от около 4.5 милиона барела на ден до 2035, сочат от Wood Mackenzie.

Това би означавало по-високи цени на петрола и ще направи света зависим от находищата на сушата, където ресурсите са вече известни, като щатските шистови полета.

П0л Кибсгорд, изпълнителният директор на Schlumberger, най-голямата компания за петролни услуги в света, коментира пред анализатори миналия месец:

„Магнитудът на съкращенията в проучването и добива са толкова жестоки, че могат само да доведат до спад на производството и последващ ръст в цените“.

Сривът в цените не петрола и газа от лятото на 2014 доведе до дълбоки съкращения в разходите в цялата петролна индустрия. Проучванията отнесоха най-значимия удар, тъй като не носят краткосрочни ползи.

ConocoPhillips се отказаха от дълбоководните проучвания напълно, докато Chevron и други от гигантите в индустрията ги намалиха значително.

Разходите по намирането и оценката на нови резерви от петролната индустрия ще паднат от 95 милиарда за 2014, до очаквани 41 милиарда долара през 2015, по данни на Wood Mackenzie. Освен това, при последните открития природният газ доминира над петрола.

Въпреки намалената активност, общото комбинирано количество петрол и газ, открито през миналата година нараства леко, но пропорцията на петрола паза – от 35% през 2014, до 23% през 2015.

Двете най-големи открития за миналата година – Зохр на Eni – край бреговете на Египет и Грейтър Торчю на Kosmos Energy край бреговете на Мавритания и Сенегал, са със значими залежи на газ.

Боб Фриклунд от IHS казва: „Ловувахме доста за петрол през последните години, и сега зоните, в които бе по-вероятно да се открие нефт са по-малко, от тези, при които е по-голяма вероятността за газ“.

 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »