Тунис се превърна в износител №1 на зехтин в света, след тежката година за Европа

08 февруари 2016 - 08:53 |   Прочетена (2750) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Европейските потребители са изправени пред 20-процентов ръст в цената на зехтина, след като лошото време и болестите опустошиха реколтата от маслини на континента, предава „Файненшъл таймс”.

Фермерите на маслини в Испания и Италия пък отчитат изгубване на водещите им експортни позиции, за сметка на Тунис.

„Купувачите са похарчили допълнителни 231 милиона евро през 2015 година за зехтин”, сочи аналитичната група IRI, която припомня, че за първите 11 месеца на миналата година цената на дребно на зехтина в Европа нарасна средно с 19.8%.

Цените на едро на качествения зехтин скочиха миналата година, след масова зараза от бактерия в южна Италия, която засегна поне 1 милион дървета. Това стана в момент, когато цените на зехтина вече растяха, заради слаби реколти в Испания и Италия, които традиционно са двата водещи световни производителя на зехтин.

„Реколтата в Италия за миналата година бе най-слабата за последните 25 години. Беше катастрофа” – припомня Вито Мартиели, анализатор на холандската банка, кредитираща земеделския сектор Rabobank.

Световното производство на зехтин падна миналата земеделска година с 26%, до 2.4 милиона тона, след като производството на Италия и Испания се сви почти наполовина.

Слабата европейска реколта съвпадна с много силно производство в Тунис, което катапултира северноафриканската страна до износител №1 в света и производител №2 на планетата, след Испания.

Тунис е продал 303 000 тона зехтин на външните пазари през земеделската 2014-15 година, над пет пъти повече от предходната година. Производството на страната е било в размер от 340 000 тона, при 70 000 тона година по-рано.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »