Започна приемът по мярката за инвестиции в селското стопанство по ПРСР

14 април 2015 - 16:42 |   Прочетена (718) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Започна приемът на заявления за подпомагане по мярка 4.1 - за инвестиции в селското стопанство по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР), съобщават от Министерството на земеделието и храните. По нея ще бъдат разпределени 150 млн. евро.

Крайният срок за заявленията, свързани със закупуване на нова техника, е 18 май 2015 година. До 8 юни пък ще се приемат заявленията за подпомагане на дейности като строително-монтажни работи, трайни насаждения или комбинация от двете (тоест включително и за закупуване на селскостопанска техника).

От този програмен период вече не важи принципът „първи по време – първи по право“, което означава, че всички проекти, които имат необходимия брой точки, ще бъдат финансирани.

Интересът към мярката е голям, коментира пред земеделски производители в Пловдив зам.-министърът Васил Грудев. Само за час след отварянето на приема са подадени пет проекта по мярка 4.1, посочи той и припомни, че за последните година и половина не е имало възможност за инвестиции по ПРСР.

По мярката за инвестиции, както и в директните плащания, приоритетните сектори, които ще получат подпомагане, са животновъдство, овощарство, зеленчуци, както и биопроизводството, обясни още Васил Грудев, цитиран от пресцентъра на МЗХ. Той допълни, че тези сектори ще получават допълнителни точки при оценяването им по мярката.

Зам.-министърът обясни още, че за проекти, които ще бъдат реализирани и в селски райони, и в Северозападна България също ще получават допълнителни точки.

Инвестициите за закупуване на земеделска техника по подмярката за инвестиции включват техника, която се използва за обработка на почвата и прибиране на реколтата: трактори, самоходна техника – колесни трактори, верижни трактори, специализирани самоходни машини (силажокомбайни, зърнокомбайни и др.) и друг вид самоходни машини и сменяема прикачна техника.

В рамките на първия прием не са допустими за финансова помощ разходите, свързани с инвестиции за напояване и отводняване, за колективни инвестиции и интегрирани проекти.

Във всички областни дирекции на ДФ „Земеделие“ е направена организация за бърз прием на заявления по подмярката. Преди официалното одобрение на ПРСР, на 1 юни тази година, се очаква да бъде отворен и приемът по мярка 6.1 за младите фермери. Индикативният бюджет по приема ще бъде в размер на 35 млн. евро, съобщи още заместник-министърът. 

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »