Малка британска компания твърди, че е открила огромни петролни залежи в Южна Англия

09 април 2015 - 16:50 |   Прочетена (1248) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Под недрата на Южна Англия има огромни петролни залежи, чийто размер, при най-оптимистичния сценарий, достига 100 милиарда барела, твърди малката британска компания за проучване на петролни и газови залежи, UK Oil & Gas Investments (UKOG).

Акциите й се изстреляха с над 180% по време на днешната борсова търговия.

Компанията, обаче, предупреждава, че само малка част от тези потенциално колосални залежи, може да бъде добита.

За сравнение, основните залежи, от които Великобритания добива, тези в Северно море, донесоха на страната 45 милиарда барела за 40 години.

„Смятаме, че открихме много значими залежи тук, вероятно най-голямото откритие на сушата в Обединеното кралство за последните 30 години и вярваме, че това е откритие от национално значение”, казва пред Би Би Си Стивън Сандерсън, изпълнителен директор на UKOG.

UKOG сочат, че огромната част от петрола е в горноюрската формация Кимъридж, на дълобчина между 762 метра и 914 метра.

Компанията описва откритието като „потенциално от световен клас” и „с възможност за значим дневен добив.”

Като го сравнява с полета с подобна геология в САЩ и Западен Сибир, компанията изчислява, че едва 3 до 15% от залежите могат да бъдат извадени.

В Южна Англия от десетилетия се добива петрол. В момента има поне дузина участъци, където суровината се добива, в район, наречен Уийлд, простиращ се в графствата Кент, Съсекс, Съри и Хампшър.

Миналата година проучване на Британската геоложка агенция сочеше, че регионът съдържа шистов петролен ресурс между 2.2 милиарда и 8.5 милиарда барела.

UKOG сочат, че сондажът им е най-дълбокият правен в региона за последните 30 години и резултатите от него „значително променят познанията ни за потенциалните петролни ресурси на региона.”

„На база на това, което открихме тук, говорим за между 50 милиарда и 100 милиарда барела петрол”, казва Сандерсън.

„Вярваме, че можем да извлечем между 5 и 15% от петрола под земята, което до 2030 ще покрива от 10 до 30% от енергийното потребление на страната”.

Етикети:

,

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »