Излизането на иранския петрол на пазара ще свали цените с 5 долара за барел

01 април 2015 - 10:41 |   Прочетена (707) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Преговарящите по иранската ядрена програма пропуснаха крайния срок във вторник за постигане на сделка, но такава все още не е изключена по отношение на вдигането на санкциите върху иранския петролен износ, което може да запрати цените допълнително надолу, коментират експерти.

„Едно споразумение ще доведе до незабавно потъване на цената на брента, но с не повече от 5 долара за барел”, сочи вицепрезидентът на  IHS Energy Insight Виктор Шум.

„...една сделка ще е голям пробив, тя ще добави към пренасищането на петролния пазар и потенциално може да притисне брента към нива от 30 долара за барел” – казва Шум.

Преговарящите от Иран и шестте световни сили не успяха да се споразумеят до края на вчерашния краен срок по иранската ядрена програма. Но преговорите ще продължат в Швейцария и днес.

Брентът пада в днешната азиатска търговия, заради спекулациите, че преговорите ще завършат със сделка. Фючърсите му се котират при 54.90 долара, понижение от 0.4% спрямо вчера.

„Има 70-процентов шанс за успех на преговорите и изчисляваме, че брентът ще падне с 5 долара, ако това се случи”, коментира стоковият анализатор на Societe Generale Майкъл Уитнър.

Точният момент на излизането на иранския петрол на пазара и количествата, в които това ще стане, ще зависи от точната формулировка на потенциалното рамково споразумение и на това дали санкциите ще бъдат напълно вдигнати или ще отпадат постепенно, казват анализаторите.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »