Петролът продължи да поевтинява заради „първо вие, после ние” от Рияд

23 март 2015 - 13:09 |   Прочетена (1022) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Цените на петрола продължиха да пропадат днес, като брентът падна под 55 долара за барел, след като водещият износител Саудитска Арабия заяви, че ще обмисли понижаването на добива си само ако същото направят и страните-производителки извън ОПЕК.

Усилването на долара също натежава над цените.

Фючърсите на брента се търгуваха към 12.32 българско време при 54.70 долара за барел, което е понижение от 62 цента за деня. Щатският сорт WTI пада с 87 цента, до 45.70 долара за барел.

Саудитска Арабия потвърди намерението си да остави без промяна добива си.

„Повтаряме, че що се касае до цените, пазарът ги определя.”, заяви министърът на петрола Али Ал-Наими, добавяйки, че Рияд би обмислил понижаването на добива само в сътрудничество със страните извън ОПЕК.

Анализатори на Barclays прогнозират днес, че ако добивът на ОПЕК се задържи около настоящите нива от 30 милиона барела петрол дневно пазарният излишък ще нарасне от 0.9 милиона барела на 1.3 милиона барела дневно.

„За последните 15 години глобалната икономика се дефинираше от поскъпващите цени на суровините, нулевата лихвена политика и слабия долар. Сега този цикъл се обърна, предвид забавящото се индустриално производство на Китай и възхода на шистовия сектор в САЩ”, коментира Bank of America Merrill Lynch в свой доклад.

„Комбинацията от силен долар, по-високи лихвени равнища и слаб растеж може да задържи цените на суровините под натиск”, добавя се в доклада.

Февруарският внос на петрол на Китай от Иран пада с 3.7% до 2.04 милиона тона. Китай повиши вноса в края на миналата година, възползвайки се от евтиния петрол и натрупа резерви, но е много вероятно резервоарите им да са близо до пълния си лимит, което да предизвиква намаляване на доставките.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »