Саудитска Арабия е повишила цената за петрола й на азиатските пазари

04 март 2015 - 15:15 |   Прочетена (754) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Най-големият световен износител на суров петрол, Саудитска Арабия, е повишила цената за купувачите на сорта Arab Light, който пласира основно в Азия, благодарение на повишеното напоследък търсене. Абу Даби пък вдигна експортните си цени за първи път от юни.

Държавната Saudi Arabian Oil Co съобщи, че през април ще продава карго товарите от Arab Light с 90 цента отстъпка на барел под стойността на регионалния бенчмарк за Азия. Това ограничава значително отстъпката, която за март бе 1.4 долара за барел и е най-значимото повишение на цените от януари 2012, по данни компилирани от Блумбърг. Компанията повишава цените и за рафинериите в САЩ.

„Очаквахме повишение, но размерът му е по-голям от очакваното”, казва Ойген Линдел, старши анализатор на JBC Energy GmbH във Виена.

„Азиатският пазар е малко по-силен в сравнение с последните месеци”, обяснява той хода на Рияд.

Три месеца, след като стана ясно, че Саудитска Арабия ще защитава пазарния си дял срещу нарастващото производство от САЩ, вместо да допусне съкращаване на добива, стратегията на Рияд показва признаци, че работи, смятат анализаторите на Standard Chartered и Bank of America Corp. Петролните производители извън ОПЕК свиват рязко инвестициите си и изоставят кладенци.

„Саудитска Арабия се ангажира да стои на позицията си да наводнява пазара със суров петрол и тя работи”, казва Джон Килдъф, партньор в Again Capital LLC, нюйоркски хедж фонд, фокусиран върху енергийния сектор.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »