"Газпром" предупреди, че ще има проблем с газовите доставки за Европа

24 февруари 2015 - 11:27 |   Прочетена (873) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Руският газов монополист "Газпром" предупреди, че след два дни може да спре доставките на природен газ за Украйна, а това най-вероятно ще предизвика и проблеми за Европа.

Според говорителя на компанията, Сергей Куприянов, властите в Киев не са си предплатили новите доставки, както изисква компромисното споразумение за зимния период от 30 октомври 2014 г. Така оставали платени само 219 млн. куб. м газ, които страната ще консумира за около две денонощия. След това се увеличавали рисковете за транзита на руски газ към Европа, допълва той, намеквайки, че украинците ще си приберат нужното им количество от газопреносната мрежа.

Според украинската "Нафтогаз" руската страна не изпълнява задълженията си, защото на 19 февруари е подадена заявка за 114 млн. куб. м, които е трябвало да бъдат доставени не по-късно от 48 часа след това. Но "Газпром" е доставил през посочените 5 газоизмерителни станции само 47 млн. куб. м.

Обяснението за това разминаване се крие в започналите именно на 19 февруари преки доставки от Русия на газ за контролираните от "опълченците" райони на Източна Украйна. Горивото - по около 12 млн. куб. м дневно, влиза през други две станции на границата, но "Газпром" ги зачислява на сметката на "Нафтогаз" като част от общото потребление на Украйна.

Газоснабдяването на Донбас през украинската мрежа почти бе прекратено миналата седмица с обяснението, че в последните боеве са повредени газопроводи. Към днешния ден те са ремонтирани, но по-големият проблем е, че в т.нар. Донецка и Луганска народна република вече никой потребител не плаща за горивото, а Киев не иска то да се записва на негова сметка.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »