Пазарът на соя е под натиск, заради добрата реколта в Бразилия и Аржентина

14 февруари 2015 - 14:29 |   Прочетена (795) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Пазарът на соя е изправен пред натиск от разпродажби от бразилските, а потенциално и от аржентинските фермери, предупреждава директорът на селскостопанския гигант Bunge, въпреки че успокоява, че търсенето от Китай остава силно.

Бразилските фермери, които прибират рекордната по изчисленията на зърненото бюро Conab реколта от 94.6 милиона тона, са успели да намерят пазар за едва 25% от реколтата си, при традиционно около 40% за този етап на годината, коментира изпълнителният директор на Bunge Сьорен Шрьодер.

Цифрите са по-ниски и от прогнозата от 33% на AgRural от началото на февруари.

В Мату Гросу, основният производствен щат при соята, производителите са пласирали около 50% от реколтата, което е с 12 процентни пункта по-ниско от същия момент на миналата година, показват данни на института Imea.

Шрьодер добавя: „Така, че има много натрупано предлагане от фермерите, което може да стане в рамките на идните два месеца в Бразилия”.

Всъщност, започваме да го усещаме, коментира той пред инвеститори.

„Отслабването на реала през последните няколко дни създава повишена активност и повишава стойността (в бразилска валута) на реколтата, тъй като тя се търгува в долари”.

Реалът губи около 6% от стойността си спрямо долара тази година.

В Аржентина, където прогнозите също са за силна реколта, фермерите вероятно ще ускорят продажбите.

Шрьодер поставя под известно съмнение стратегията на аржентинските фермери.

Обезценката на песото и силната инфлация би трябвало да карат фермерите максимално да задържат реколтата, като начин да съхранят повече стойност в долари.

„Но нашето мнение е, че фермерите ще продадат доста голямо количество още при жътвата”, смята той.

Един от малкото позитивни фактори за соята остава фактът, че не се очаква забавяне при вноса от Китай, каквито страхове имаше, предвид намаляването на животните за угояване с 6 милиона миналата година.

„Истина е, че имаше предизвикателства пред излизането на печалба миналата година, особено при свинете. Но все още очакваме приблизително 3-4 милиона тона увеличение на вноса в Китай през предстоящия сезон”.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »