Хедж фондовете разграбват златото

27 януари 2015 - 19:27 |   Прочетена (2133) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Хедж фонодвете разграбват златото, увеличавайки нетните си дълги позиции до нива, които не сме виждали от близо две години. В същото време, анализаторите са разделени в очакванията си за цените на метала през 2015.

Спекулантите са купували активно злато „при силен темп” за четвърта поредна седмица, като по този начин увеличават нетните си дълги позиции. Среброто също е обект на покупки, но позициите при него „далеч не са така активни”, показват данни на Bank of America Merrill Lynch.

Банката коментира, че индикаторите показват, че инвеститорите остават оптимистично настроени за цените на скъпоценните метали, виждане, което се споделя от ред инвестиционни банки и икономисти, но прогнозите за цената на златото в края на тази година варират значително.

Миналата седмица златото поскъпна с близо 1%, като мина нивото от 1300 долара за тройунция за първи път от третото тримесечие на миналата година, заради срива на еврото до 11-годишно дъно, след обявяването на плана на ЕЦБ за стимулативните мерки.

Златото поскъпва и днес, след две слаби сесии, заради отслабването на долара и акциите, предвид това, че отчетите на много от големите компании разочароват, а пазарите са нервни и преди срещата на Фед в сряда.

Фючърсите на златото с февруарска доставка се повишиха с близо 15 долара, до 1295 долара днес.

Директорът на анализаторите за суровинния сектор в Capital Economics, Джулиън Джесъп, коментира, че очаква цената на златото да нарасне до 1400 долара до края на 2015 и до 1470 долара до края на 2016, като прогнозата му е, че среброто ще се представи дори по-силно.

„Понеже пазарът на сребро е по-малък и понеже то се добива заедно с други метали, цената на суровината трябва да поскъпне с големи стойности, преди да има промяна в предлагането”, коментира той. Това прави цената на среброто традиционно по-волатилна от тази на златото.

„Като резултат, среброто изпреварва златото, когато и двата метала поскъпват, но се представя по-слабо от него, когато и двата поевтиняват”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »