Добивът на нефт в Русия достигна рекордни постсъветски нива

02 януари 2015 - 14:09 |   Прочетена (1034) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

През 2014 година добивът на нефт в Русия удари рекордни постсъветски нива, показват данни на руското енергийно министерство, цитирани от БНР.

Според оповестени днес данни производството през отминалата година достига средно 10.58 млн. барела на ден, като това представлява повишение с 0.7% спрямо 2013 година.

Само в рамките на декември 2014 година производството на петрол и природен газ в Русия успя да достигне цели 10.67 млн. барела - най-високо ниво след разпадането на Съветския съюз.

Пикът в добива на "черното злато" от 11.41 млн. барела на ден беше достигнат през далечната 1988-а година, когато Русия все още беше важна част от бившия Съветски съюз, според информация на Международната енергийна агенция. Тогава руският добив на нефт формираше около 90% от общия добив в Съветски съюз. В същото време Международната енергийна агенция прогнозира понижение на руския добив с 1% през 2015 година.

През 1991 година, в последните дни на Съветския съюз, Русия добиваше едва 9.24 млн. барела на ден - спад с цели 19% от върховете през 1988-а година. Според редица икономисти и анализатори, именно тогавашното рязко понижение на нефтения добив и падащите петролни цени допринесоха за разпадането на 70-годишната Съветска империя.

През 1996 година, когато беше преизбран за втори мандат руския президент Борис Елцин, петролното производство в страната навлезе в тригодишен период на стагнация.

Руският добив на нефт падна с около 1% и през 2008 година до 9.8 млн. барела на ден (първо понижение от десет години) с оглед колапс на международните петролни цени в резултат на глобалната финансова и икономическа криза. Последва постепенно повишение на добива на "черно злато" и през септември 2009 година руският добив надвиши 10 млн. барела на ден за пръв път от края на ерата на Съветски съюз.

Интересно е и да се отбележи, че през 2010 година Русия успя да надмине Саудитска Арабия като световен лидер на международните петролни пазари, тъй като по това време стартира разработването на редица нови руски находища на "черно злато".

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »