Лошото време и вредителите вещаят по-скъп зехтин

19 ноември 2014 - 11:22 |   Прочетена (1396) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Ако любимият ви средиземноморски зехтин започне да струва повече, винете лошото време в Европа и малки насекоми. Високите температури през пролетта, студеното лято и изобилните дъждове си казаха думата в основни производствени региони на Италия, Испания, Франция и Португалия.

Тези условия доведоха и до разространението на маслиновата мушица и маслиновия молец, сериозни вредители по растенията.

Дефицитът може да доведе до по-високи цени по рафтовете при много видове зехтин от региона и е пореден удар по икономиката на Южна Европа, която и така страдаше под тежестта на финансовата криза.

„Законът за търсенето и предлагането е основен за пазара”, коментира Хоакин Фрейре де Андраде, президент на асоциацията на производителите Olivum в южния португалски регион Алентехо, който е „маслиновото сърце” на Португалия. „Годината е тежка”.

Маслиновата реколта на Италия през 2014 бе обявена както от производители, така и от експерти като най-лошата в историята, заради крайните метеорологични условия, които помогнаха за развитието на маслиновата мушица, която унищожи маслините, още преди да са се развили.

Зехтинът е голям бизнес в Южна Европа. Страните от региона произвеждат над 70% от зехтина по света, което им носи експортни приходи от над 1.8 милиарда евро (за миналата година). САЩ са внесли зехтин на стойност 800 милиона долара от това произведено количество.

За някои европейски производители настоящата кампания е пълен провал.

В Испания, която е световен производител №1, асоциацията на младите фермери, Asaja, определи 2014 за поредна катастрофална година, след трагичната 2012. Прогнозите са, че добивът на зехтин на страната ще се срине с над 50% тази година, като спадът в южния регион Андалусия е 60%.

Няколко фактора комбинираха действието си и доведоха до тези проблеми за Испания. Дърветата бяха изтощени след силната миналогодишна реколта. Също така, необичайно топлото пролетно време „задуши” цъфтежа. Освен това, някои производители бяха принудени да се борят срещу напаст от маслинови мушици и молци.

Потребителите вече плащат по 1 евро на литър повече, коментира президентът на Asaja Луис Карлос Валеро, добавяйки, че не очаква допълнително солидно повишение.

За водещите италиански производители, годината е „най-лошата откакто се помним”, казва Пиетро Сандали, директорът на маслинопроизводствения консорциум Unaprol. Групата очаква 35-процентов спад в производството на национално ниво за тази година.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »